Over het project
pARTkoer blijft groeien – dankzij nieuwe subsidie
pARTkoer is een kunsteducatief project voor het basisonderwijs in de Noordrand van Brussel, ontstaan uit een structurele samenwerking tussen eerst 6 en nu 10 ervaren cultuurpartners. In schooljaar 2022-2023 gingen de eerste trajecten van start. Ondertussen is pARTkoer uitgegroeid tot een vaste waarde in de regio.
Samen met Cultuur Noordrand werd een subsidiedossier ingediend binnen het bovenlokaal cultuurdecreet. Dat gaf het project de ruimte om te groeien. In totaal werden al meer dan 945 cultuurtrajecten opgezet. Daarmee kwamen bijna 20.000 leerlingen op een laagdrempelige manier in contact met kunst en cultuur in al hun vormen: dans, theater, beeldende kunst, architectuur, muziek, film, multimedia en STEAM.
Nieuw hoofdstuk
In juni 2025 loopt de oorspronkelijke driejarige subsidieperiode af. Om de continuïteit te garanderen, diende Cultuur Noordrand een nieuwe aanvraag in bij de Provincie Vlaams-Brabant. En met succes: €12.940 werd toegekend om het project verder te zetten in schooljaar 2025-2026.
Wat maakt pARTkoer zo bijzonder?
- Het project integreert cultuur structureel in het onderwijs, met impulsen gespreid over het hele schooljaar.
- pARTkoer biedt leerkrachten begeleiding bij hun zoektocht naar een kwalitatief muzisch aanbod.
- Het project richt zich tot alle kinderen – zonder onderscheid.
- Trajecten worden ontwikkeld in co-creatie met scholen en cultuurpartners.
- Kinderen gaan zelf aan de slag en bouwen een blijvende relatie op met kunst en cultuur.
pARTkoer sluit bovendien aan bij het nieuwe UNESCO-kader voor cultuureducatie, dat het belang onderstreept van een cultuureducatief ecosysteem waarin formele en informele leeromgevingen samenwerken.
Inspiratiedag voor leerkrachten
Om leerkrachten te versterken in hun rol als cultuurbemiddelaar, organiseerde Cultuur Noordrand in maart 2025 voor het eerst een inspiratiedag. Meer dan 30 leerkrachten schreven zich in om kennis te maken met het aanbod, praktijkvoorbeelden te ontdekken en ideeën op te doen om met cultuur aan de slag te gaan in hun klas. Deze studiedag vormt een nieuwe pijler binnen het pARTkoerverhaal.
Samen voor duurzame impact
pARTkoer is geen eenmalige workshop of losse voorstelling, maar een veelzijdig, verdiepend traject. Het is een investering in brede ontwikkeling, in participatie aan cultuur, en in duurzame relaties tussen onderwijs en culturele actoren.
Met de steun van de Vlaamse Overheid en Cultuur Noordrand.
Infographic
Lokale invulling
Per kunsttraject is de inhoudelijke invulling van de modules ‘workshop’, ‘kunstkoffer’ en ‘doe-denk-dingen’ voor elke deelnemende gemeente identiek en er wordt met dezelfde partners samengewerkt. Deze invulling en partners zijn een resultaat van de continue samenwerking van de kerngroep. De doe-denk-dingen ontvangen de deelnemende scholen tijdens de maand september. Voor de planning van de workshops en de kunstkoffers stemt het CC of GC telkens af met de betrokken scholen.
Voor de keuze van de voorstelling rekenen we op de deskundige expertise van de jeugdprogrammatoren van het CC of GC van de gemeente waarbij jouw school heeft ingeschreven. De voorstellingen kunnen per centrum verschillen en gaan door op vaste data die al ruim op voorhand werden vastgelegd.
Beeldmateriaal
Workshops
- THEMA theater
workshop in GBS ’t Villegastje Strombeek 27/02/’23
Beeld, geluid en montage door Stephan Croes
- THEMA muziek
workshop in De Rinkeling Merchtem (via CC Asse) 25/01/’24 - THEMA film en multimedia
workshop in De Kleine Wereld Asse 6/03/’24
workshop in De Regenboog Zellik 4/03/’24
Voorstellingen
- THEMA theater
voorstelling Bro’s (D. Leue) te GC Hof ten Hemelrijk Opwijk 13/10/’23 - THEMA dans, muziek en theater
voorstelling Foon (Collectief dOFt) te GC De Zandloper Wemmel 16/11/’23
Feedback
De workshop was een succes. De kinderen vonden het heel fijn om kennis te maken met een nog vrij onbekend muziekinstrument (djembé). Ze waren heel nieuwsgierig en hun vragen werden op een vriendelijke en toffe manier beantwoord. Het samen musiceren was erg fijn. Kinderen werden aangemoedigd om goed mee te doen, er was discipline maar op een heel aangename manier. De leraar had aandacht voor elk kind, liet reacties vanuit de kinderen spontaan komen. Er werd gezongen en gedanst. De grenzen van elk kind werden gerespecteerd (wie niet onmiddellijk wilde dansen, werd aangemoedigd maar niet verplicht). Kortom, wij waren heel tevreden en onze kinderen hebben ervan genoten!
(juf Tina en juf Karen, ’t Mierken Grimbergen)
De workshop rond STEAM die we kregen was écht de moeite waard. De docent bracht het heel enthousiast en de kinderen vonden het geweldig. Complimenten voor hem en jullie om hem dit te laten doen op onze school.
(meester Tim, 6e leerjaar, De Springplank Asse)
Wij vonden het zeer interessant en boeiend! De kinderen waren zelf ook zeer enthousiast!
(juf Fendi, 6e leerjaar, VBS Prinsenhof Grimbergen)
Ik vond het in elk geval leerrijk en interessant. De leerlingen waren heel betrokken en enthousiast tijdens de workshop.
(meester Steven, 6e leerjaar, VBS Prinsenhof Grimbergen)
Bedankt voor jullie inzet en de top organisatie! 😉 – De workshop was heel interessant.
(leerkrachten algemeen, Vilvoorde)
Ik vond het een hele fijne dansworkshop. De kinderen waren enthousiast en het was heel fijn om ze zo te zien bewegen. Het was heel tof! (juf Iris, 1e leerjaar, GBS Rode)
Instructievideo’s kunstkoffers
Instructievideo film/multimedia
Instructievideo beeldende kunst/architectuur