Infographic
Auteurs
Workshops
Reportages

Infographic

Infographic JBM 2023 Cultuur Noordrand-1

Infographic JBM 2023 Cultuur Noordrand - met logo Literatuur Vlaanderen-2

Download de infographic

Auteurs

Brigitte Minne
Ed Franck
Gerda Dendooven
Hilde Smeesters
Pieter Gaudesaboos
Reina Ollivier
Reine De Pelseneer
Sofie De Moor

 

Brigitte Minne

Brigitte Minne

Brigitte Minne (1962) volgde een opleiding secretariaat moderne talen en studeerde als vrije student Nederlands aan de RU Gent. Ze werkte mee aan diverse tijdschriften en schreef toneelstukken voor jongeren. Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze ook scenario’s voor film en televisie. Ze debuteerde in 1993 met de jongerenroman ‘Albertine verwacht je’. Daarna volgden de publicaties elkaar in een zeer hoog tempo op: prentenboeken, verhalen voor eerste en gevorderde lezers, tienerromans en informatieve boeken

www.brigitteminne.be

 

Ed Franck

Ed Franck

Ed Franck volgde een lerarenopleiding Nederlands-geschiedenis en stond jarenlang voor de klas. Hij debuteerde in 1985 op vierenveertigjarige leeftijd met het kinderboek ‘Spetters op de kermis’. Daarna volgden de publicaties elkaar in een bijzonder snel tempo op, in een waaier van genres en voor diverse doelgroepen: realistische en spannende verhalen, literaire boeken en poëzie, van boeken voor eerste lezers tot adolescentenromans. Ed Franck haalde ook een aantal klassiekers onder het stof vandaan en bewerkte aloude liefdesverhalen uit onze Westerse cultuur voor jonge lezers van nu: van Robinson Crusoë tot Moby Dick, van Jules Verne tot Edgar Allen Poe, van Romeo en Julia tot Beatrijs.

 

Gerda Dendooven

Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (°1962) studeerde aan de Gentse kunstacademie. Ze werkt als illustrator voor diverse uitgeverijen en tijdschriften, en maakt coverontwerpen voor zowel kinderboeken als romans. Ze werd reeds driemaal bekroond met een Boekenpauw: voor haar eigen prentenboek ‘IJsjes’, voor de illustraties in Ed Francks ‘Met de kont tegen de krib’ en in ‘Strikjes aan de struiken’, een verzamelbundel met gedichten van kinderen. Voor haar tekeningen in ‘De verliefde prins’ van Ron Langenus kreeg ze een Zilveren Penseel. In 1996 werd ze genomineerd voor de Hans Christian Andersenprijs. Ze publiceerde ook al een dichtbundel en een tekst voor jeugdtheater.

 

Hilde Smeesters (Mathilda Masters)

Mathilda Masters

Mathilda Masters is ontdekkingsreiziger. Ze heeft haar beroep gemaakt van het ontdekken van nieuwe continenten en landen. Dat is niet gemakkelijk, want de meeste landen zijn al ontdekt. Als Mathilda niet ontdekkingsreist, schrijft ze over haar avonturen. En als die avonturen niet avontuurlijk genoeg zijn, verzint ze er gewoon.

www.mathildamasters.be

 

Pieter Gaudesaboos

Pieter Gaudesaboos

Illustrator, auteur en vormgever Pieter Gaudesaboos (1979) spreekt met zijn fantasie en humor alle leeftijden aan. Ieder prentenboek is weer helemaal anders, toch pik je een ‘Gaudesaboos’ er zo uit.
Al meer dan 15 jaar worden zijn prentenboeken gepubliceerd in binnen- en buitenland. Daarbij werd hij meermaals bekroond, met oa. de Gouden Uil Jeugdliteratuur en verschillende boekenwelpen.

Zijn werk is speels, origineel, met nostalgische en absurde trekjes. Hij werkt vaak met collages en gemengde technieken, combineert fotografie, digitale illustraties en waterverf. De vormgeving van zijn boeken doet hij helemaal zelf.

Pieter groeide op in Brugge, samen met zijn drie zussen. Zijn studies grafische vormgeving en fotografie leiden hem naar Gent. Daar woont hij nog steeds, met zijn vriend Tomas en hun twee dochters Leah en Suzie.

Pieter was art director van het crossmediaal cultuurproject W@=D@, huisvormgever van het Gentse theaterhuis Kopergietery en mede-oprichter van vzw tapisplein, een projecthuis voor actueel en alledaags erfgoed. Meer dan vijf jaar ontwierp hij prints en patronen voor het kinderkledingmerk Fred&Ginger. Daarnaast doken zijn tekeningen op in verschillende tijdschriften.

www.gaudesaboos.be

 

Reina Ollivier

Reina Ollivier

Reina Ollivier studeerde Germaanse filologie en werkte als lerares in het secundair onderwijs. Ze debuteerde in 1999 met ‘Wat jij niet weet’, de eerste van een drietal jongerenromans waarin gevoelens en ruis op communicatie centraal staan.

Zij publiceert ook informatieve en fictie prentenboeken voor kleuters en leesboeken voor kinderen. Daarnaast werkt zij mee aan diverse jeugdtijdschriften en beoordeelt ze buitenlandse manuscripten op hun geschiktheid voor vertaling naar het Nederlands.

Voor ‘Wat jij niet weet’ kreeg ze de tweede prijs van de Kinder- en Jeugdjury in 2000 en in 2005 voor de vertaling van ‘Sandor Slash Ida’ (Sara Kadefors) de derde prijs.
In 2005 kreeg ze voor ‘Als ik niet toevallig de hond van tante Doris verwisseld had’ de Boekenwelp voor het beste jeugdboek in vertaling en in 2009 voor ‘De dag dat ik een hond wilde zijn’, allebei werk van de Zweedse Ingelin Angerborn.

In 2014 startte ze met een zesdelige avonturenreeks over de klimaatopwarming voor 10-12-jarigen, in samenwerking met de bekende poolreiziger Dixie Dansercoer. De reeks bevat uniek beeldmateriaal van Dixie: zowel foto’s als filmpjes. Hoofdfiguur is de twaalfjarige Emma, een enthousiaste wetenschapper die met een internationaal team naar de polen vertrekt om de gevolgen van de klimaatveranderingen te onderzoeken.
Op dit ogenblik werkt ze aan een informatieve reeks over dieren voor kinderen vanaf 5 jaar. Er verschenen reeds volgende thema’s: Bouwers, Beste mama’s en papa’s, De allergrootste en Lawaaimakers.

www.reinaollivier.weebly.com

 

Reine De Pelseneer

Reine De Pelseneer

Reine De Pelseneer (°1982) studeerde Germaanse Taal- en Letterkunde. Ze werkt deeltijds als redactiemedewerker en deeltijds als zelfstandig auteur. Reine schrijft verhalen voor eerste lezers, kinder- en jeugdboeken, en poëzie voor zowel volwassenen als kinderen.

www.reinedepelseneer.be

 

Sofie De Moor

Sofie De Moor

Sofie De Moor (°1984) is schrezewiet (gek van schrijven en lezen). In het voorjaar van 2018 kwam haar eerste jeugdboek ‘Konijnen goochel je niet terug’ uit bij Uitgeverij De Eenhoorn.

Naast het schrijven van verhalen, gaf Sofie schrijflessen aan kinderen en volwassenen (maar niet tegelijkertijd!). Ze werkt nog steeds mee aan educatieve uitgaven. Er kwamen elf boekjes in een reeks voor beginnende lezers (poëzie, fictie en non-fictie) en maakte ze ‘Pimp je nieuwjaarsbrief’, een map boordevol teksten en creatieve ideeën. Daarnaast is Sofie hoofdredacteur van KLAPmagazine, een tijdschrift boordevol actualiteit voor de kinderen van de tweede graad van het basisonderwijs.

Daarnaast schuwt ze geen lezingen of workshops en wil ze zoveel mogelijk jongeren en volwassenen besmetten met het schreesvirus. In 2021 werkte Sofie aan een boek voor volwassenen ‘Geen kinderen, wel drie kippen’. Dit verscheen in het voorjaar van 2022.

www.sofiedemoordirection.weebly.com

 

Workshops

Muzische Workshops

Muzische Workshops Zang

Muzische Workshops vzw specialiseert zich in kunst- en cultuureducatieve activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen.
Je kan bij ons terecht voor workshops, vormingen en voorstellingen in het onderwijs, in de vrije tijd en in de werksfeer.
We streven naar een duurzame toekomst voor mens, maatschappij en planeet. Kunst en cultuur zijn ons middel om bewustzijn, expressie en reflectie te stimuleren en zo aan die toekomst bij te dragen.

www.muzischeworkshops.be

 

Meewint

De missie van Meewint

Meewint

Als leerkracht heb je een maatschappelijk zeer relevante opdracht die niet altijd makkelijk is. Je leerlingengroep is samengesteld uit kinderen die allemaal, elk apart een specifieke achtergrond hebben.

Zij hebben doorheen de jaren een pantser ontwikkeld, een harnas aangetrokken dat hen helpt om te ‘overleven’. Dat pantser vertaalt zich soms in volgzaamheid, stilzwijgen, teruggetrokkenheid, een woede-uitbarsting, pestgedrag of zelfs zelfverminking.

Jij pikt in op individueel gedrag, je blust brandjes tussen groepjes… je redt je met de middelen die je hebt en kent. Je opleiding, je ervaring en je eigen persoonlijkheid. Maar wie het hardst roept, krijgt vaak de meeste aandacht. Wie stil is en thuis kerft of incasseert, wordt te weinig gezien.

Meewint ondersteunt met kunst. Want kunst heeft een vaak ongekende agogische meerwaarde: beweging, mime, improvisatie, creatie en interactie brengen een gedeelde rust en ontspanning.

Iedereen komt los van zijn gedachtestroom, zijn dagelijkse besognes en zijn achtergrond. Er komt ruimte voor een open en onbevangen blik naar binnen, naar de ander en de omgeving.

Hannes Goffin

Hannes Goffin

Hannes Goffin

Ik ben artiest en kunstenaar. Maar niet alleen, ergens weggedoken in een atelier.
Met anderen. Samen ‘spelen’, creëren en een eindje op weg.
Los van wat hoort en wat zou moeten.
Zo connecteren we. Met onszelf, de ander en onze omgeving.
Bewust en alert. Harmonieus verbonden.
Ga je mee?

www.meewint.be

Meer info en tips over de Jeugdboekenmaand 2023 vind je op  www.jeugdboekenmaand.be

Reportages

Lezing en workshop Kapelle-op-den-Bos 23/03/’23
Pyjamalezen in Steenokkerzeel 31/03/’23

Projectgroep

Bibmedewerkers Asse, Opwijk, Vilvoorde, Wemmel, Grimbergen, Meise, Kampenhout en Merchtem

Met de steun van

Literatuur Vlaanderen, Cultuur Noordrand