Programma
Fietssuggesties

Wie graag cultuur en sport combineert, komt aan zijn/haar trekken met de muzikale fietsroute op zondag 27 maart. Op bijzondere locaties in verschillende gemeenten stellen 10 verschillende pianisten hun persoonlijke keuze  aan je voor. Je beleeft klassieke pianomuziek, maar wordt ook ondergedompeld in eigen werk, elektronica, jazz en filmmuziek.  

We stippelen een fietsroute uit tussen de verschillende concertlocaties. Tussen de mini-concertjes is er tijd om van de ene naar de andere plek te fietsen. En wellicht word je onderweg ook verrast door pianomuziek, jawel, van op een ‘gepimpte piano’.

Meer info over het meerdaagse festival PianoDays2022

 

Programma

 

Kampenhout

Ludwig5 - correctie

Fats Waller door Ludwig5

Pieter Smout (piano), Anke Ludwig (zang), Winter Dieleman (trompet), Prithivi Nakarmi (gitaar) en Toon Rumen (bas) leerden elkaar kennen in de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Samen zijn ze Ludwig5 en vertolken ze voor deze gelegenheid de excentrieke muziek van de flamboyante jazzpianist Fats Waller. Hij schreef zijn grootste hits tijdens de Great Depression (1929-1939). Dansen, feesten en zingen: jazzmusici beleefden tijdens één van de donkerste periodes van de 20ste eeuw hun hoogdagen als pure entertainers.

i.s.m. Cultuurdienst en bibliotheek Kampenhout

Uur: 11u en 14u
Locatie: De Krop, Dorpsstraat 9b, 1910 Kampenhout
Ticket: €5/concert

Tickets button

 

 

Kapelle-op-den-Bos

Florestan Bataillie

© Wouter Maeckelberghe

REPEAT – minimal & maximal
door Florestan Bataillie 

Mijn muziek komt -net zoals bij veel artiesten- tot stand door de dingen die ik dagdagelijks meemaak en de fijne mensen die ik ontmoet. In de hectiek van de 21e eeuw zoek ik hierbij naar mijn persoonlijke stem. Als klassiek geschoolde pianist houd ik van veel verschillende genres en componisten, maar in mijn eigen muziek probeer ik vooral eigenzinnig te doen wat in me opkomt. Veelal zijn mijn composities het resultaat van improvisatiesessies en kruisbestuiving met muziek van anderen. 

Ik houd ontzettend van het minimale klankspectrum en combineer op die manier tonale invloeden van Philip Glass en John Adams -of dichter bij huis Wim Mertens- met die van bijvoorbeeld Claude Debussy. Je kan mijn eigen pianomuziek gerust neoklassiek noemen. Vaak vertrek ik van minimale bouwstenen, maar met een maximale expressie en een groot hart voor 88 toetsen.’ (Florestan Bataillie) 

www.florestan.be

Uur: 14u en 17u
Locatie: GC de Oude Pastorie, Kerkstraat 24, 1880 Nieuwenrode
Ticket: €5/concert
 

Tickets button

 

 

Londerzeel

Pine Trio

Pine Trio & guests
Ode | eigen creaties en onverwachte jazz- & pop-pareltjes

PINE TREE Met zijn wortels in de vochtige aarde danst de pijnboom in de wolken van de mistige hemel. PINE TRIO Vrij van voorgekauwde vormen, gevoelig voor het leed en de rijkdom van het leven. Nathan Vanden Bulcke ging op zoek naar zijn eigen muzikale taal. Hij zocht en botste onderweg op drummer Tom Maes en bassiste Ansje De Groef. Alledrie zweren ze hun klassieke afkomst niet af, maar maken ze er dankbaar gebruik van in hun muziek. Samen brengen zij een mix van eigen werk en bewerkingen van heel uiteenlopende nummers; van IJslandse folk over electro en indieklassiekers tot popnummers uit de jaren 80.

www.pinetrio.be

i.s.m. academie & gemeente Londerzeel

Uur: 14u en 17u
Locatie: Hof van Boeres, Brusselsestraat 29b, 1840 Londerzeel
Ticket: €5/concert

Tickets button

 

 

Meise

Johan Hoogewijs portret

Colouring the Keys
door Johan Hoogewijs 

Pianist Johan Hoogewijs schildert met een palet vol kleuren in ‘Colouring the Keys’.  De stukken die hij speelt kleuren telkens anders, afhankelijk van de inspiratie van het moment. Improvisatie, of ‘instant composing’ zoals een jazzman het ooit noemde, is essentieel voor de uitvoering en invulling van deze composities. Door het muzikale parcours dat Hoogewijs in het verleden aflegde, en de diversiteit aan stijlen en invloeden in zijn werk voor radio, TV en film, hoor je hier een scala aan sferen en kleuren. Dit levert muziek op met invloeden uit jazz, klassiek, neoklassiek, etnische invloeden en hier en daar wat Americana. 

i.s.m. GC de Muze van Meise

www.johanhoogewijs.com

Uur: 14u en 17u
Locatie: Sint-Stefanuskerk Oppem, Oppemkerkstraat 1, 1860 Meise
Ticket: €5/concert

Tickets button

 

 

Merchtem

Emmy Wils

All corners – van Couperin tot Karel
door Emmy Wils

Exact 300 jaar geleden maakte Couperin de Tic-toc-choc, oftewel ‘Les Maillotins’, vernoemd naar een bekende familie van koorddansers. Tic-toc-choc verwijst naar het ritmisch pulserende moto perpetuo, dat oorspronkelijk op klavecimbel met 2 klavieren gespeeld werd. Op de piano heeft Emmy maar één klavier, wat de klus een pak moeilijker maakt! 

30 jaar laten belanden we bij Scarlatti’s prachtige ‘Sonate in re klein’, een pareltje van de 55 die hij geschreven heeft.  

Met Schumanns ‘Fantasiestücke op. 12’ zijn we in de romantiek beland, waarin Schumanns alter ego’s -Florestan (de gepassioneerde) en Eusebius (de dromer) – vrij spel krijgen.  

Shostakovich componeerde meer dan 100 jaar later, net als Bach, 24 preludes en fuga’s in alle toonaarden. De laatste, in re klein, is een monumentale bekroning op zijn hele reeks. En bíjna ook op dit recital, ware het niet dat Karel Stulens een geheel eigen kijk geeft op deze stukken. Zo belanden we echt bij muziek van vandaag, van dit moment!

Uur: 14u
Locatie: Sint-Jan-de-Doperkerk Ossel, Kasteelstraat 30/02, 1785 Merchtem
Ticket: €5/concert

Brecht Valckenaers

© Johan Jacobs

Down by the Riverside
door Brecht Valckenaers 

Na optredens in Wemmel om 11u en 14u kan je Valckenaers ook nog aan het werk horen in Merchtem.
‘Down by the Riverside’ is een compositie van Frederic Rzewski. Samen met componist Louis Andriessen verlieten ze ons definitief in dezelfde week van 2021. Als eerbetoon aan deze twee grootmeesters brengt Brecht Valckenaers een uniek programma waarin hij voor het eerst zijn eigen werk, zowel geschreven als geïmproviseerd, aan het publiek voorstelt. Dit concert biedt een mooie inkijk in de muzikale keuken van deze jonge, getalenteerde pianist. De ingrediënten zijn: groenten van eigen bodem, stevige kruiden en een saus van hedendaagse makelij.

i.s.m. bibliotheek Merchtem

Uur: 17u
Locatie: Sint-Jan-de-Doperkerk Ossel, Kasteelstraat 30/02, 1785 Merchtem
Ticket: €5/concert

Tickets button

 

Opwijk

Pianoduo Conludium

Pianoduo Conludium
Poolse klanken uit Opwijk

Pianoduo Conludium werd in 2008 in Brussel opgericht door de Poolse pianisten Katarzyna Hajduk en Tomasz Konieczny, toen studenten aan het Koninklijk Conservatorium. Begonnen onder begeleiding van professoren Jan Michiels en Etienne Siebens, heeft het duo sindsdien opgetreden in heel wat West-Europese landen: België, Frankrijk, Italië en Duitsland. Tegelijkertijd was Conludium ook actief in Polen, werkten ze samen met professor Maja Nosowska aan de Frederik Chopin University of Music in Warschau en onderhielden ze nauw contact met de Poolse muziekcultuur. Ondertussen is Opwijk de thuisbasis geworden van Tomasz en Katarzyna. Ze willen dan ook graag het publiek laten kennismaken met hun muziek. Het programma tijdens het concert zoomt in op de typische kenmerken van de Poolse muziek: volksenergie, Slavische melancholie, provinciale nostalgie en virtuoze inslag. Het presenteert de muziek van een verscheidenheid aan componisten en personages, vaak gerelateerd aan de historische nationale dansen van Polen: vrolijke Krakowiak, dramatische Mazur, treurende Kujawiak en gekke Oberek. Het begint en eindigt met Polonaise, als het ware een muzikale handtekening van Polen. 

Uur: 11u en 14u
Locatie: Kerk Mazenzele, Dorp 42, 1745 Opwijk
Ticket: €8 (inclusief drankje)

Tickets button

 

 

Steenokkerzeel

portret Kim - Moving Points

© Sipan Hota

Moving Points
door Kim Van den Brempt 

‘Moving Points’ is een bundel van acht pianocomposities van de 15-jarige muzikant, Zao Van den Brempt. Achter deze bewegende punten borrelen er honderden anderen in de vorm van muzieknoten uit het brein en hart van een jonge tiener. Zijn grootvader, Toon, maakte bij de uitgave van de partituren per compositie ook een bijhorende tekening. En zijn vader, pianist Kim Van den Brempt, brengt niet zonder trots een selectie voor PianoDays2022 in combinatie met enkele studies van Philip Glass. Ondertussen werden de werken van Zao reeds opgepikt door radio KLARA en zijn Franstalige tegenhanger Musique3.

i.s.m. GC De Corren

www.kimvandenbrempt.com

Uur: 14u en 17u
Locatie: Sint-Katharinakerk Humelgem, Perpetstraat 1b, 1820 Steenokkerzeel
Ticket: €5/concert

Tickets button

 

 

Vilvoorde

Joost & Margot

Piano Conversations
door Joost Van Kerkhoven, Margot Welleman & leerlingen

Met ‘Piano Conversations’ spinnen de studenten van Joost Van Kerkhoven en Margot Welleman een web van eigen composities, eigen improvisaties én eigen beelden aan de piano. De componist is niet langer de oude, wijze man die al meer dan 100 jaar dood is. Nee, hij is hier en nu. Nee, hij is jong en speels. Nee, hij is ook een zij. Van harte welkom op de finale van een uniek en uitermate creatief project in samenwerking met de stedelijke academie Vilvoorde en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

i.s.m. academie & stad Vilvoorde

Uur: 14u en 17u
Locatie: De Kruitfabriek, Steenkaai 44D, 1800 Vilvoorde
Ticket: €5/concert

Tickets button

 

 

Wemmel

Brecht Valckenaers

© Johan Jacobs

Down by the Riverside
door Brecht Valckenaers 

‘Down by the Riverside’ is een compositie van Frederic Rzewski. Samen met componist Louis Andriessen verlieten ze ons definitief in dezelfde week van 2021. Als eerbetoon aan deze twee grootmeesters brengt Brecht Valckenaers een uniek programma waarin hij voor het eerst zijn eigen werk, zowel geschreven als geïmproviseerd, aan het publiek voorstelt. Dit concert biedt een mooie inkijk in de muzikale keuken van deze jonge, getalenteerde pianist. De ingrediënten zijn: groenten van eigen bodem, stevige kruiden en een saus van hedendaagse makelij.

i.s.m. bibliotheek en academie Wemmel

Uur: 11u en 14u
Locatie: Villa Beverbos, Haagdoornlaan 15, 1780 Wemmel
Ticket: €5/concert

Tickets button

 

 

Zaventem

Benjamin Van Esser

HyperPiano
door Benjamin Van Esser & leerlingen

HyperPiano is een elektroakoestische dialoog tussen piano en electronics. Benjamin Van Esser is pianist, componist, improvisator, én specialist in live electronics. Met zijn hedendaagse en experimentele aanpak is hij een droomgast op de PianoDays2022. Tegelijk doceert hij aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en aan de Academie van Zaventem. Voor deze editie van het festival deelt hij het podium met enkele van zijn getalenteerde studenten.

www.benjaminvanesser.be

Uur: 14u en 17u
Locatie: Kunstacademie Zaventem, Rustoorddreef 1, 1930 Zaventem
Ticket: €5/concert

Tickets button

 

 

 

Fietssuggesties

GPX button

 

Routes

Route Meise – Vilvoorde: 13,2km

Route Vilvoorde – Zaventem: 8,1km

Route Zaventem – Steenokkerzeel: 5,4km

Route Steenokkerzeel – Kampenhout: 5,9km

Route Kampenhout – Kapelle-op-den-Bos: 19,7km

Route Kapelle-op-den-Bos – Londerzeel: 5,6km

Route Londerzeel – Opwijk: 14,6km

Route Opwijk – Merchtem: 11,8km

Route Merchtem – Meise: 3km

Route Meise – Wemmel: 4,2km