Liefhebbers van beeldende kunst vinden tegenwoordig steeds meer hun gading in eigen regio. Initiatieven als Border Buda en een samenwerking van CC Strombeek met Horst in Asiat Park te Vilvoorde brengen beeldende kunst naar buiten. Wij zetten deze 2 projecten graag in de kijker.

  • Border Buda

Border Buda is een cultureel project in het gebied ‘Buda’, een industieterrein op de kruising van Machelen, Vilvoorde en Brussel. Buda kenmerkt zich door leegstand, daverende vrachtwagen, ongeorganiseerde architectuur en woekerend onkruid. Het gebied heeft een rijke geschiedenis en een groot potentieel maar vormt vaak een blinde vlek voor de inwoners van de 3 aangrenzende gemeenten.

Border Buda zet met enkele kunstenaars een eerste stap om dit gebied te verkennen en er opnieuw een ontmoetingsplaats van te maken. De eerste fase van het project focust op artistieke installaties in de publieke ruimte. Border Buda’s lokale partners – firma en Buda Bxl – realiseren een interventie verbonden met hun werking. Met het socioculturele traject Het Be(h)lang van Buda focust Border Buda op het fascinerend erfgoed en de geschiedenis van het gebied.

De Border Buda-expo was te bezoeken van 26/04 t.e.m. 26/05 maar enkele kunstwerken blijven ook langer staan. Het volledige project loopt 3 jaar met een projectsubsidie voor bovenlokale cultuurprojecten van de Vlaamse Overheid en wordt ondersteund door Machelen, Vilvoorde en Brussel.

en

  • Expo Horst met Cc Strombeek in Asiat Park

In 2019 landde Horst op de militaire basis ‘Asiat’ en transformeerde mee het terrein van een ruw en ongedefinieerd kader (een blanco canvas waarop dj’s, kunstenaars en architecten hun stempel konden drukken) tot een nieuwe stadswijk in volle ontwikkeling. Asiat verwelkomt momenteel verschillende organisaties (met een focus op cultuur, vrije tijd en gemeenschapswerk) om samen te bouwen, te creëren en te verbeelden. De site wordt zo een boordnodige long voor welzijn, creativiteit en collectiviteit in Vilvoorde.

In een coproductie tussen Cc Strombeek en Horst ontluikt deze dagen een gloednieuwe Horst-expo getiteld ‘To Have or To Hold’. Deze expo bestaat uit op maat gemaakte commissies die ingaan op de hedendaagse realiteit en het toekomstig potentieel van de site. Enkele werken zijn ontworpen om Asiat voor langere tijd te vervolledigen en gaan dus voorbij aan de tijdelijkheid die eigen is aan het format. Acht beeldende kunstenaars en collectieven kregen vrij spel in en rondom het Asiat Park om de definiërende rol van menselijke tussenkomst te bevragen. Kortom, een expo die de natuurlijke wereld, het menselijke brein en technologie samenbrengt om de mogelijkheid tot een stap terug, tot observatie en misschien tot een herinstelling van patronen aan te bieden.

Tip:
Woensdag 5 juni van 18u tot 19u30 vindt er een begeleide rondleiding plaats onder leiding van curator Louise Goegebeur en artiest Maëlle Dufour.
Naar tickets reserveren.