Onder het motto Erfgoeddag maakt school! dook Erfgoeddag op zondag 24 april in het rijke schoolleven en -verleden. In onze regio deden Opwijk, Kapelle-op-den-Bos, Asse en Vilvoorde mee aan Erfgoeddag.

In Asse werd de historiek van de lagere scholen, en dan vooral die van gemeentelijke basisschool ‘De Schatkist’ in de kijker gezet. Deze school zal namelijk in september haar laatste schooljaar ingaan. Met de hulp van heemkring Ascania werd een oud klasje ‘als toen’ ingericht. Materiaal, foto’s, en verhalen werden samengebracht en anekdotes van (oud)leerkrachten werden vastgelegd in een documentaire; een tijdsdocument dat niet alleen inzoomt op de belangrijkste gebeurtenissen, maar bovenal een ode is aan alle leerkrachten.

In Opwijk dook ’t Archief in de geschiedenis van het schoolleven. Het resultaat van dat opzoekingswerk werd samengebracht in de tentoonstelling Van lei tot smartboard in het beschermd erfgoed Tskool. Als bezoeker kon je daar tevens meespelen in een film met grappige schoolscènes in de school-van-vroeger-stijl. Ter plekke gerealiseerd, gefilmd, gemonteerd en meteen vertoond. Daarnaast gaf de Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) naar jaarlijkse gewoonte speciaal voor Erfgoeddag vrije toegang tot de digitale en documentatie-verzameling.

In Kapelle-op-den-Bos werd op meerdere locaties een gevarieerd en kindvriendelijk programma uitgewerkt. Zo kon men in verschillende scholen kennismaken met de evolutie van het onderwijs doorheen de tijd a.d.h.v. foto’s en beeldmateriaal. Pasar zorgde voor een mooie fietsroute tussen de locaties.

Ontdek hier alle activiteiten die werden georganiseerd.

In de week van 25 tot 29 april wordt Erfgoeddag vervolgd door Erfgoeddag-week voor scholen. De sector trekt die week de kaart van het onderwijs en zet dan zijn beste beentje voor voor alle leerkrachten en leerlingen.

Ontdek hier het programma van Erfgoeddag-week.