De livestreams, georganiseerd door CultuurConnect, brengen al enkele jaren live muziek tot bij het publiek in plaats van omgekeerd. Vermits bewoners van woonzorgcentra vaak zelf minder makkelijk in een cultuurhuis geraken, tekenden ook in de Noordrand verschillende woonzorgcentra hier gretig op in. Wij waren wel eens benieuwd hoe dit initiatief ter plekke ervaren wordt. Onze stagiaire Aïssata ging op pad voor een interview in woonzorgcentrum Heilig Hart te Grimbergen tijdens een interactief concert dat live gestreamd werd vanuit Bozar te Brussel.

 

Door Aïssata Sylla, stagiaire Cultuur Noordrand

 

Net zoals 70 zorginstellingen over heel België nam het WZC Heilig Hart Grimbergen op dinsdag 25 maart deel aan een interactieve livestream van SING. Tijdens deze livestream werd een concert van het Belgian National Orchestra live gestreamd vanuit de Bozar. Het publiek kon meebewegen op de muziek. De bewegingen hadden ze in de weken voorafgaand aan het concert tijdens een workshop aangeleerd.

In het publiek waren kinderen aanwezig, en dankzij de livestream kon een wat ouder publiek vanop afstand het concert meevolgen. Zo kon iedereen samen genieten van deze prachtige en interactieve voorstelling. Ik ging op bezoek in het WZC Heilig Hart Grimbergen en was benieuwd wat ze van de voorstelling en dit initiatief vonden. Bij aankomst in de Kapel van het WZC Heilig Hart Grimbergen stonden de projectie en de stoelen klaar. Om 14u doken de eerste bewoners op en al snel zaten er meer dan 40 enthousiaste bewoners, klaar voor een leuke en interactieve namiddag.

Na de voorstelling had ik de gelegenheid om een kort interview af te nemen met bewoonster Jeanine en ergotherapeut Tiebout..

 

Wat vind je ervan dat je in het woonzorgcentrum via streaming een live concert met orkest kan bijwonen?  

Jeanine: Ik vind dat zeer fijn, want we hebben niet dikwijls die kans. Het concert van deze namiddag was ook wel een beetje speciaal. De mensen konden meebewegen en zo hun emoties een beetje laten gaan op de muziek.

Tiebout: Ik ben hier heel positief over. Ongeveer een half jaar geleden ontdekte ik deze livestream-optie via mail. Ik dacht ‘waarom niet?’ Er was een divers aanbod aan livestreams, allemaal concerten waarvan ik dacht dat de bewoners hier in het WZC ze zouden waarderen. Dus schreef ik ons centrum in voor een aantal livestreams. Ik dacht dat er misschien zo’n 20 bewoners zouden komen, maar uiteindelijk was de opkomst véél groter dan ik had verwacht. Voor veel mensen die anders niet de kans hebben om naar buiten te gaan of naar een concert te gaan, was dit een zeer positieve ervaring.

 

“De mogelijkheid om een concert live uit te zenden is een zeer positieve ervaring, vooral voor een woonzorgcentrum, het verlaagt de drempel voor onze bewoners.” (Tiebout – ergotherapeut)

 

Wat vind je ervan dat bewoners actief kunnen bewegen tijdens de voorstelling? 

Jeanine: Ik vind dit zeker goed en was verbaasd dat er zoveel volk kwam.

Tiebout: Dit is superbelangrijk! Ik heb niet echt de tijd gehad om aan iédereen in het hele rusthuis de bewegingen aan te leren, maar wel aan een heel aantal mensen. Sommige mensen deden mee, andere hadden zoiets van liever niet. Ik vind het over het algemeen heel belangrijk dat mensen hier actief blijven. Er zijn een aantal mensen die zelfstandig nog het initiatief nemen om dat te doen, maar er zijn er ook een heel aantal die dat initiatief niet meer zelf kunnen nemen en dan is het aan ons om dit aan hen aan te bieden.

Wat vond jij van de muziek?

Jeanine: Ik vond het goed, ik vond het hele fijne muziek.

Jij zat in het publiek, deed je ook mee met de bewegingen?

Jeanine: Ja, ja, ja [lacht]. Maar de bewegingen kwamen niet zo spontaan bij iedereen. Ik denk dat het bij de jonge mensen veel beter ging dan bij ons. Maar we hebben ons alleszins goed geamuseerd.

 

“Ik vond het fijn om te zien dat we dezelfde gevoelens hebben als de jonge mensen die in het publiek zaten, en dat we onze gevoelens tijdens deze livestream konden uiten.” (Jeanine – bewoonster)

 

Bevordert deze activiteit de sociale interactie en gevoel van verbondenheid binnen het woonzorgcentrum, vind je? 

Tiebout: Ik denk het wel want we hebben hier veel bewoners en verschillende afdelingen waar mensen permanent verblijven. Binnen die afdelingen kennen de bewoners elkaar wel, maar dit is een activiteit waarmee we iedereen in het rusthuis aanspreken. Het is altijd mooi om te zien dat mensen van verschillende afdelingen elkaar ontmoeten tijdens zulke interafdelingsactiviteiten. Dat draagt zeker bij aan de sfeer.

Wat zal je tegen vrienden en familie vertellen over deze livestream?  

Jeanine: Ik zou zeggen dat het schone muziek was, onderhoudend. Er waren een paar mooie interpretaties. Ik heb vooral heel erg genoten van het voorlaatste stukje. Ik ben blij dat ik het heb kunnen meemaken.

Tiebout: Dit initiatief via Cultuur Noordrand vind ik echt superfijn omdat het een mogelijkheid biedt om de concerten naar de mensen brengen in plaats van dat wij de mensen naar het concert zouden moeten brengen. Dit verlaagt de drempel voor hen. Het is zeker ook een manier om het  WZC in een ander positief daglicht te plaatsen. Ik vind het heel belangrijk dat positieve ervaringen ook worden gedeeld. Want er zijn minstens evenveel positieve ervaringen als negatieve in het WZC.

De bewoners van WZC Heilig Hart Grimbergen genoten heel erg van de voorstelling en kijken alvast uit naar een volgende editie. Hun enthousiasme en betrokkenheid tijdens de livestream toont aan hoe waardevol dit soort culturele initiatieven zijn. Zo blijkt dat het delen van ervaringen zoals deze bijdraagt tot momenten van vreugde, verbinding en samenzijn wat duidelijk enorm gewaardeerd werd!