In november organiseerden we 2 erfgoedcafés. Op maandag 13 november waren we te gast in Cultuur- en Beleefcentrum De Krop in Kampenhout, op dinsdag 21 november in het MOT in Grimbergen.

In Kampenhout gaf Gerry Croon (Diensthoofd Vrije Tijd Kampenhout) toelichting bij het vernieuwde project van de gidsenwerking in Kampenhout. Er zijn grootse ideeën, maar nog evenveel vragen.

In Grimbergen hebben Sterrenwacht Mira , de Microbrouwerij van de Abdijkerk en het Museum voor Oudere Technieken een gidsenwerking. Het zijn 3 verschillende werkingen qua opzet, financiering en structuur. Katia Beirens en Christel Dezwarte (Erfgoed en Toerisme Grimbergen) deelden hun ervaringen en noden en gingen hierover in gesprek met de deelnemers.

In Grimbergen dook Hilke Arijs (Erfgoed Denderland) samen met de deelnemers in de bestaande registratie- en collectiebeheersystemen en het nieuwe collectiebeheersysteem van Vlaanderen vanaf 2025. Zo maken heemkundige kringen en musea die beschikken over een eigen erfgoedcollectie vaak gebruik van Erfgoedplus en Erfgoedinzicht. Deze van oorsprong provinciale erfgoeddatabanken bevinden zich sinds 2018 onder Vlaamse vleugels. Sindsdien wordt er gezocht naar een manier om de bestaande systemen te integreren. Hilke Arijs vertelde vanuit haar eigen praktijk over de bestaande registratie-en collectiebeheersystemen, en gaf duiding bij de nieuwe geïntegreerde erfgoeddatabank waar Vlaanderen aan werkt: het Meemoo-project dat ook toegankelijk zal zijn voor heemkundige kringen.

Naar de Meemoo-website