Zondag 23 april was Erfgoeddag. Erfgoeddag richt zich op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed. Dit jaar vormde de inspirerende vraag “Dieren en erfgoed, wat hebben ze met elkaar te maken?” het uitgangspunt. Erfgoeddag 2023 – Beestig daagde lokale erfgoedmedewerkers uit om creatief uit de hoek te komen op de kruising tussen dieren en erfgoed. 

Wij gingen langs in Asse voor een ludieke en interessante lezing van Lode Pletinckx rond de Assese dialectversie van dierennamen en bijhorende spreekwoorden, zoals deze ook belicht werden in het lokale radioprogramma ‘Dialectofoon’. Pletinckx ging in de uitzendingen tussen 1983 en 2002 samen met René De Rop wekelijks op zoek naar de betekenis van typisch Assese woorden en uitdrukkingen. Het concept vormde op zaterdag 22 april het uitgangspunt voor een nostalgische activiteit die gesmaakt werd door de overvolle cultuurzaal. Vind hier meer info over het door Pletinckx pas uitgebracht boek over lokale dialectwoorden. Het boek kan je ook kopen in de bib en het CC van Asse.

 

 

In onze regio deden naast Asse ook Meise, Opwijk, Grimbergen, Vilvoorde, Kapelle-op-den-Bos en Zaventem mee door activiteiten te organiseren op de kruising tussen dieren en erfgoed. 

Van maandag 17 tot vrijdag 28 april organiseerde de sociaal-culturele sector een erfgoedweek voor scholen. De sector trok de kaart van het onderwijs en zette dan haar beste beentje voor om leerkrachten en leerlingen warm te maken voor erfgoed. Ontdek het programma