Is ’thuis’ voor jou een locatie? Een gebouw met een dak op? Of toch veeleer een gevoel? Welke aspecten maken of kraken een echte ’thuis’? Op zondag 21 april voel je je ook in onze regio helemaal thuis op Erfgoeddag. Ontdek hieronder welke boeiende activiteiten Meise, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Opwijk, Steenokkerzeel, Zaventem en Vilvoorde die dag te bieden hebben …

Meise

Thuis te Wolvertem

Ben je benieuwd hoe Wolvertem eruit zag in de jaren ’50? Er waren veel boerderijen, de mensen woonden en werkten in hun living, er waren nog veel cafés, witlooftelers,… Je krijgt een fotoreportage te zien, kan genieten van eten en drinken uit grootmoeders tijd, wie weet herken je bekenden op de fototentoonstelling.

Wanneer?
zondag 21 april 2024 van 14:00 u tot 16:30 u en van 17:00 u tot 19:30 u

Prijs? Gratis

Waar?
boerderij Jos Brouwers
Driesstraat 120, 1860 Meise

Grimbergen

Thuis: Onze Aarde in het grote geheel

Ter gelegenheid van de Erfgoeddag zet Volkssterrenwacht MIRA zet de deuren open voor het publiek. De vaste tentoonstelling is toegankelijk met een boel maquettes, experimenten en multimedia. Ook het waarnemingsterras met onder andere twee grote telescoopkoepels en instrumenten van het weerstation kan men bezoeken.

In een speciale multimediavoorstelling bespreken we onze plaats in het grote geheel. We maken kennis met een ongelooflijk groot en gevaarlijk heelal, waarin onze eigen planeet onze veilige en beschermende thuis is. Tijdstippen waarop deze voorstelling wordt gegeven: 11 uur en 15 uur.

 Voor de kleinsten (3-6 jaar) is er een speurtocht op zoek naar onze veilige planeet. Bij helder weer voegen we daar zeker ook zonnewaarnemingen aan toe.

Wanneer?
zondag 21 april 2024 van 10:00 u tot 18:00 u

Waar?
Volkssterrenwacht MIRA
Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen

Wandeling langs parels van Diegemse kalkzandsteen

Kom op zondag 21 april 2024 tijdens Erfgoeddag mee wandelen en ontdek samen met een gids de pareltjes van de Diegemse kalkzandsteen in het centrum van Grimbergen.

Wanneer?
zondag 21 april 2024 van 13:00 u tot 18:00 u

Waar?
Grimbergen centrum
Prinsenstraat 22, 1850 Grimbergen

Inschrijven kan tot donderdag 18 april 2024 – 12:00 via www.toerismegrimbergen.be, toerisme@grimbergen.be of 02 260 12 35.
Het aantal plaatsen is beperkt tot 3 x 25 personen.

 

Opwijk

Oppèk onze thuis!

Ga op pad langs verrassende Opwijkse hoekjes, waar wij stukjes thuis verstopten. Sta er even stil om te luisteren naar onze vertellers en hoe zij hun thuis ervaren. Zij denken aan foto’s, muziek, lekker eten, ’t Oppèks dialect… Maar wat betekent thuis voor jou? Is dat een geur, of een kleur of … misschien gezeur. Graaf maar eens diep in je herinneringen en ontdek je eigen thuisbeleving. Bij elke verhaal hoort ook een vraag. Vinden jullie de antwoorden?

Wanneer?
zondag 21 april 2024 van 14:00 u tot 18:00 u
Deze activiteit loopt verder tot vrijdag 31 mei 2024 23:00 u.

Waar?
Hof ten Hemelrijk
Kloosterstraat 7, 1745 Opwijk

Waar de tijd bleef stille staan

Heb jij al eens gehoord van wannen, boteren en vlegelen? Dan moet je zeker en vast afzakken naar landbouwmuseum De Vedderboom in Mazenzele! VVV De Faluintjesstreek – De Pikkeling laat je kennis maken met deze ambachten. Want door ze te laten zien, te luisteren, te doen en te voelen, worden ze doorgegeven aan de toekomstige generaties.

Heb je zin in een gezellige familienamiddag vol demonstraties van oude technieken (van zeel draaien tot wannen of ovenkoeken maken), verhalen vertellen naast de Leuvense stoof en meezingen met een troubadour en/of orgeldraaier? Dan is dit het adres! Terwijl kun je genieten van een vers gebakken ovenkoek met een Pikkelingbiertje.

Wanneer?
21 april 2024 van 14:00 u tot 18:00 u

Waar?
Landbouwmuseum De Vedderboom
Schaapheuzel 7, 1745 Mazenzele/Opwijk

 

Kapelle-op-den-bos

Thuis op de pastorie van Ramsdonk

Op ‘Erfgoeddag’ zetten we de pastorie, waar honderden jaren na elkaar parochiepriesters en hun huishoudsters hun ’thuis’ hadden, in de kijker. We tonen persoonlijke voorwerpen en foto’s van de laatste 5 pastoors van 1889 tot 2014 aan het brede publiek en vertellen enkele merkwaardigheden van iedere bewoner.Dit gebouw was ook heel in trek in perioden van conflicten en oorlogen en dan wel als verblijfplaats voor de bezetter. We vertellen hierover enkele anekdotes en geven uitleg over de bouwheer van het gebouw en de merkwaardige kunstvoorwerpen. Tegelijkertijd vertellen we over belangrijke restauratiewerken rond 1900 aan het gebouw en de inzet van de ‘bewoner’ om het op de lijst van ‘merkwaardige gebouwen’ te plaatsen rond die tijd.

Wanneer?
zondag 21 april 2024 van 14:00 u tot 18:00 u

Waar?
17de eeuwse Norbertijnenpastorie
Gemeenteplein 3, 1880 Kapelle op den Bos

Naast de tentoonstelling, krijg je de mogelijkheid een wandeling te maken langs de mooiste plekjes van Ramsdonk met audio-begeleiding door tekst en muziek.

 

Vilvoorde

Thuis in de Vilvoordse café’s

Erfgoeddag in Vilvoorde staat in het teken van “Thuis in de Vilvoordse café’s”, waarbij de focus ligt op de levendige geschiedenis van de cafécultuur in deze bruisende stad. Op het programma staat een boeiende lezing die een fascinerende inkijk biedt in de evolutie van de cafés in Vilvoorde door de jaren heen. De spreker, een doorgewinterde kenner van de lokale geschiedenis, zal de aanwezigen meenemen op een reis door de tijd, waarbij de opkomst, bloei en veranderingen van de cafécultuur in de stad worden belicht. Van de traditionele volkscafés tot de meer eigentijdse etablissementen, elke locatie heeft zijn eigen verhaal te vertellen over de rol die het heeft gespeeld in het dagelijks leven van de inwoners van Vilvoorde. Erfgoeddag: “Thuis in de Vilvoordse cafés” belooft een inspirerende en verrijkende ervaring te worden, waarbij de deelnemers worden uitgenodigd om de unieke sfeer en geschiedenis van de cafés in Vilvoorde te omarmen en te waarderen.

Wanneer?
zondag 21 april 2024 van 14:00 u tot 16:00 u

Waar?
cc Het Bolwerk
Bolwerkstraat 17, 1800 Vilvoorde

 

Steenokkerzeel

Met de deur in huis

‘Met de deur in huis’ geeft -naast de ervaring van thuiskomen- een beeld van de zandstenen huizen uit de streek, de winning van die stenen, foto’s van voordeuren in die huizen, verdwenen huizen die toen het dorpszicht bepaalden, het verschil tussen een ontbijttafel in 1940-70 of nu en oude spreuken rond ‘thuis’.

Wanneer?
zondag 21 april 2024 van 13:00 u tot 17:00 u

Waar?
De Camme
Tervuursesteenweg 173, 1820 Steenokkerzeel, Perk

 

Zaventem (Sterrebeek)

Thuis in Sterrebeek

De gemeente Zaventem samen met het Erfgoedcomité en de Dorpsraad van Sterrebeek laat deelnemers kennismaken met een aantal bijzondere aspecten uit het dagelijks leven in historisch Sterrebeek. De aandacht gaat in de eerste plaats uit naar de verhalen achter de huisgevels. Hoe was het om thuis te komen in Sterrebeek? Hoe creëerden onze voorouders een thuisgevoel? Wie was wie in Sterrebeek? Aan de hand van bekende en minder bekende verhalen worden deelnemers op sleeptouw genomen doorheen Sterrebeek. Je kan deelnemen aan diverse activiteiten:

  • Een begeleide wandeling van 2u30 doorheen Sterrebeek met onderweg diverse verhalen. De eerste start om 10u en een tweede om 14u.
  • We voorzien ook een kleinere begeleide wandeling rond de Kerkdries. Deze duurt 1 uur en zal plaatsvinden om 10u30 en 14u30.
  • In De Kring kan u doorlopend tussen 10 u en 17u kennismaken met de werkgroep genealogie en absolute aanrader voor diegene geïnteresseerd in familiegeschiedenis.

Wanneer?
zondag 21 april 2024 van 10:00 u tot 17:00 u

Waar?
De Kring in Sterrebeek
Kerkdries 16, 1933 Sterrebeek

Reserveren via erfgoed@zaventem.be kan nog tot 15 april 2024 of vroeger als alle plaatsen zijn ingenomen.
Beschikbare plaatsen: 4 x 25

 

Naar website Erfgoeddag