In het najaar brengen we traditioneel onze vijf werkgroepen samen om elkaar te inspireren. Ook dit jaar waren we te gast in Firma (Vilvoorde).

Werkgroep 1 (kinderen & jongeren), 2 (drempels), 3 (diversiteit) en 4 (aanbod) deelden op 19 oktober tips & tricks en inspirerende praktijkverhalen rond meertaligheid in de cultuurpraktijk. We gingen aan de slag met de expertise van vzw ‘de Rand’ en de inspirerende toelichting door Cindy Van Dijck (coördinator taalpromotie) op onze Trefdag in juni. Vanuit het veld brachten cultuur-, vrijetijd- en welzijnsmedewerkers de drempels in kaart en formuleerden ze kansen binnen de lokale context. In december zetten we stappen voor een verdere aanpak samen met vzw ‘de Rand’, het dagelijks bestuur en de adviesgroep van Cultuur Noordrand.

Tijdens de bijeenkomst van werkgroep 5 (erfgoed) op 24 november lichtte Sebastiaan Goovaerts de plannen toe voor de nieuwe IOED. De minister keurde de erkenning goed van de Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Dienst die start vanaf 1 januari 2024. Met 12 gemeenten (Asse, Grimbergen, Kraainem, Meise, Machelen, Merchtem, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst) vormt IOED Brabantse Kouters de 2de grootste van Vlaanderen.
We brachten eveneens verslag uit en bespraken de verdere aanpak van de twee regionale Erfgoedcafés die in november op de agenda stonden met als thema: ‘Gidsenwerking’ en ‘Meemoo, het nieuwe collectiebeheersysteem van Vlaanderen’. Voor meer info: zie het nieuwsbericht over de erfgoedcafé’s.

Het was alweer een boeiende uitwisseling met een gedreven ploeg van cultuur, erfgoed- en vrijetijdscollega’s.