Het project PianoDays 2024 haalde €21.500 subsidies binnen via het Decreet Bovenlokale Cultuur. CC Asse en Cultuur Noordrand dienden samen dit dossier in.

28 maart 2024 is de dag van de piano. Niet toevallig op de 88ste dag van het jaar, zoals ook een piano 88 toetsen telt. De dag werd in het leven geroepen door componist Nils Frahm en wordt ondertussen wereldwijd gevierd, zo ook in de Noordrand.

PianoDays2024  brengt pianomuziek in alle uithoeken van de Noordrand van Brussel. Pianoklanken weerklinken in specifieke buurten en op bijzondere erfgoedplekken waar anders nauwelijks een aanbod is. Op de affiche staan professionele en amateurmusici gelijkwaardig naast elkaar, met aandacht voor jong talent. Het festival besteedt aandacht aan verschillende muziekgenres en reikt in 2024 specifiek de hand uit naar de blazers. Bovenal wil PianoDays 2024 iederéén laten meegenieten. We brengen zowel pianomuziek voor de liefhebber als voor een publiek van passanten 
PianoDays heeft plaats van zondag 17 maart t.e.m. vrijdag 29 maart 2024.

PianoDays 2024 steunt op 4 pijlers:

 • Startdag op 17 maart 2024. Op de startdag zal muziek voor piano en blazers weerklinken op bijzondere plekken en erfgoed in de 10 deelnemende gemeenten van de Noordrand. We plaatsen ook enkele gepimpte piano’s op plaatsen waar er veel passanten verwacht worden die dag. Iedereen kan die piano’s vrij bespelen. Voor een basisbezetting werken we samen met de leerlingen van de plaatselijke DKO’s.
 • Op zondag 24 maart 2024 staat de piano samen met harmonies en fanfares op het podium. Ook bewerkingen van pianomuziek krijgen een plek. De muziekverenigingen spelen op de binnenkoer van het Kasteel van Boechout. Deze dag kwam tot stand in een samenwerking tussen VLAMO en Plantentuin Meise.
 • Op zaterdag 23 maart en vrijdag 29 maart 2024 slaan de stad Mechelen en de Noordrand de handen in elkaar voor een muziekprogramma uit de eerste helft van de XXste eeuw waar piano en dwarsfluit de hoofdrol spelen. Het festival Entartete Musik (CC Mechelen/Kazerne Dossin) & het Mechels Kamerorkest en CC Asse bieden hierbij podiumkansen aan de jonge pianist Trevor Sakias, verbonden aan de Academie voor muziek, woord, dans en beeld Asse. Ook hier bekijken we waar er een gepimpte piano kan geplaatst worden aan de inkom van de concertruimte om een plek te geven aan (amateur)pianisten en leerlingen Deeltijds Kunstonderwijs.
 • Tot slot zetten ook de cultuurhuizen uit regio Noordrand tijdens deze periode binnen de eigen reguliere programmatie de piano in de kijker. Vooraf aan of na deze concerten zal er mogelijk een gepimpte piano geplaatst worden die bezoekers vrij kunnen bespelen. 
  19/03 – GC de Muze van Meise – Casimir Liberski re Trio
  20/03 – GC de Muze van Meise – Mokki (piano & slagwerk/elektronica)
  21/03 – GC de Muze van Meise – Steven Hellemans (koor & piano)
  27/03 – Cc Strombeek – le Consort met Justin Taylor 
  28/03 – CC Het Bolwerk – Paulette Verlee

Curatoren: Kim Van den Brempt, Piet Van Bockstal
Partners: VLAMO, Mechels Kamerorkest, Festival Entartete Musik Mechelen, CC Asse, CC Bolwerk, GC de Muze van Meise, CC Strombeek, DKO van Asse, Vilvoorde en Londerzeel, Cultuur Noordrand
Met de steun van: Vlaamse Overheid, Plantentuin Meise, Humanistisch Verbond, Quatre Mains piano’s, 123 piano’s