Op 10 september ging in heel Vlaanderen voor de 35e keer het grootste culturele ééndagsevenement Open Monumentendag door. In heel Vlaanderen waren er meer dan 1000 activiteiten te beleven. Het thema van deze editie was “Met hart en ziel” en de link tussen onroerend en immaterieel erfgoed fungeerde als rode draad: de tradities, gebruiken en vakkennis die belangrijk zijn om door te geven aan toekomstige generaties. Ook in onze regio werkte men boeiende programma’s uit.
- In Asse organiseerde men allerlei activiteiten rond de ontwikkeling van de deelgemeente Kobbegem: een boeiend verhaal over twee gehuchten langs de Molenbeek, twee rivaliserende abdijen, een prestigieuze 15de-eeuwse donjon, een verdwenen en nieuwe kerk, een bruisende brouwerij met pachthof, … De hoofdrolspelers in dit verhaal- het Torenhof, Brouwershuis Den Hert en de Sint-Goriks- en Magdalenakerk – zetten tijdens Open Monumentendag de deuren open.
- In Zaventem kreeg je de unieke kans een exclusief bezoek te brengen aan het slotzusterklooster. Met een gids ontdekte je de geheimen van het slotzusterleven, kon je een blik werpen op de prachtige tuin en bezocht je de kapel en de piepkleine kamers.
- In Steenokkerzeel werd door de gemeente, in samenwerking met de Cultuurraad en Heemkring Ter Ham, de de focus gelegd op de onbekende en unieke schatten in en rond de Sint-Martinuskerk in Melsbroek. De aandacht ging in het bijzonder uit naar de drie reliekkasten van de heilige Ursula die de kerk rijk is. Met beeld en verhaal kon je de levensweg van de heilige Ursula tot en met haar verrassend levenseinde volgen. Daarnaast kon je ook de geschiedenis ontdekken van Kasteel Ter Ham, een 15e-eeuwse waterburcht die werd omgetoverd tot een unieke eventlocatie voor bedrijven en particulieren. Op elke verdieping kon je door leuke activiteiten kennis maken met een specifieke periode uit de geschiedenis van het kasteel.
- Vilvoorde pakte uit met het Industrieel Straatmuseum, een fietstocht van 14 kilometer die 12 machines verbindt langs het industriële verleden. Je ontdekte kunst, natuur, stad en industrie van Far-West over Kassei tot aan de Budabrug en weer terug.
- In Grimbergen gingen er verschillende activiteiten door. Zo werd onder andere de intussen 91 jaar oude Boerentram G 9104, die naar aanleiding van Expo ‘58 in dienst werd gesteld als onderdeel van de Brusselse NMVB-tramlijnen, uitzonderlijk opengesteld voor het publiek. In de Abdijkerk kon je demonstraties meepikken van het koororgel en het grote orgel.