Voor onze tweede Trefdag op 2 juni gaan we aan de slag met noden en vragen uit de werkgroepen, netwerken en erfgoedcafés. We zetten in op praktijkverhalen gelinkt aan regionale thema’s.

We zijn voor deze dag te gast in Cultuur- en beleefcentrum De Krop te Kampenhout en zorgen alvast voor veel inspiratie en tijd voor boeiende ontmoetingen. Tot dan?

Programma

09.00u: onthaal met koffie

09.30u: welkom door Philip Roosen (voorzitter)

09.45u: Keynote door vzw de Rand ‘Omgaan met meertaligheid in de cultuurpraktijk’

De superdiversiteit in de Vlaamse Rand stijgt snel. De regio groeit uit tot een multiculturele plek waar naast het Nederlands vele andere talen gesproken worden. Het Nederlands is de taal die iedereen verbindt. Nederlandstalige cultuurhuizen zoals bibliotheken en cultuurcentra vinden het moeilijk om anderstaligen te bereiken met hun aanbod. Toch weten we dat veel mensen van lezen, film, theater, dans, … houden. Hoe kijken we naar de talendiversiteit en naar het Nederlands in de regio? Hoe kan taal een hefboom zijn? Vzw ‘de Rand’ geeft een inspirerende kijk hoe we de talendiversiteit kunnen omarmen en tegelijk van het Nederlands een sterke verbindende taal in de regio maken.

11.00u: pauze

11.30u: 3 parallelle inspiratiesessies:

Inspiratiesessie 1: Toeleiders naar vrijetijd voor inwoners met een migratieachtergrond delen hun ervaring & Wat zijn de succesfactoren van het Buurtlabo Machelen-Diegem?
 – met Ayham Salloum & Sanae Haddad (PIN vzw) en Ann Stuer & Malika Chaib & Mina El Baida (Avansa)

PIN vzw is een sociale economie onderneming die zich inzet voor de integratie en participatie van nieuwe inwoners met een migratieachtergrond. Door het inzetten van toeleiders -ervaringsdeskundigen in migratie- bieden ze begeleiding op maat die nieuwe inwoners helpt bij hun integratie. Bij het project ‘toeleiding naar vrije tijd’ ondersteunen toeleiders cultuurcentra en lokale besturen om gezinnen met een migratieachtergrond te informeren, te ondersteunen en te begeleiden naar het lokale vrijetijdsaanbod.

In volle coronaperiode startte Avansa Halle-Vilvoorde het Buurtlabo Machelen-Diegem. Geïnteresseerde inwoners met een migratieachtergrond uit de gemeente werden samengebracht. Met de interesses van de deelnemers als uitgangspunt werden culturele en creatieve activiteiten georganiseerd. Malika en Ann van Avansa Halle-Vilvoorde vertellen je graag over de succesfactoren van dit project: deelnemers bereiken, hun interesses bevragen, inzetten op goesting en talent, … en toewerken naar zelfredzaamheid.

Inspiratiesessie 2: Drempels rond vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede
– met Freek Rombouts (Afdelingshoofd Vrije Tijd en Onderwijs Zaventem), Laura Van Raemdonck (Netwerk tegen Armoede), Marijke Vrijders (armoedevereniging Uit Het Niets, Vilvoorde) en Katrien Loos (projectmedewerker Sociaal Huis, Vilvoorde)

Zaventem heeft een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie met heel wat mooie praktijkvoorbeelden die Freek Rombouts zal toelichten. Het NTA en Uit het Niets bieden een kennismaking met het leven in armoede. Daarna krijg je voeling met concrete drempels voor mensen in armoede in de cultuurpraktijk. Via gesprek in groep en feedback leer je deze drempels wegwerken.

Inspiratiesessie 3: Meemoo: Naar een integratie van de bestaande registratie- en collectiebeheersystemen in Vlaanderen
– met Rony Vissers (Meemoo vzw)

Heemkundige kringen en musea die beschikken over een eigen erfgoedcollectie, maken vaak gebruik van de registratie-en collectiebeheersystemen Erfgoedplus en Erfgoedinzicht. Deze van oorsprong provinciale erfgoeddatabanken bevinden zich sinds 2018 onder Vlaamse vleugels. Sindsdien wordt er gezocht naar een manier om de bestaande systemen te integreren . Tijdens deze sessie krijg je een korte toelichting over de bestaande registratie-en collectiebeheersystemen, maar krijg je ook duiding bij de nieuwe geïntegreerde erfgoeddatabank waar Vlaanderen aan werkt: het meemoo-project.

12u45u: lunch

Wat mag je verwachten

Inspiratie opdoen
Nieuwe perspectieven verkennen
Elkaar, elkaars netwerken en praktijken leren kennen

Praktisch

Wanneer? vrijdag 2 juni 2023 van 9u30 tot 14u
Deelname is gratis
Waar? Cultuur- en beleefcentrum De Krop, Dorpsstraat 9b, 1910 Kampenhout

Kom je met de bus, stap dan af aan halte Kampenhout Ruisbeek (Haachtsesteenweg). De halte ligt op 18 min. wandelen van De Krop.

Het Gemeenteplein zal op het moment van de Trefdag niet toegankelijk zijn om te parkeren. Daarom geven we hieronder enkele alternatieve parkeermogelijkheden op wandelafstand in de buurt weer.

  • Parking bib: Tritsstraat 5

  • Parking zaal PAX: Brouwerijstraat 6

  • Carpoolparking aan Haachtsesteenweg (beide zijdes), kruising met Kerkstraat of Tiendeschuurstraat

  • Parking aan begraafplaats Kampenhout (Rusthuisstraat)

 

 

 

Ik schrijf me in