Op vrijdag 6 juni waren we te gast in CC en Bib De Factorij in Zaventem voor onze jaarlijkse Trefdag. Het werd een geslaagde dag vol inspirerende sessies en waardevolle ontmoetingen.

Kon jij er niet bij zijn? Ben je op zoek naar specifieke info die aan bod kwam in een gevolgde inspiratiesessie? Of was kiezen tussen de verschillende sessies voor jou moeilijk en ben je benieuwd naar de inhoud van een andere sessie? Hieronder kan je de presentaties downloaden, het fotoalbum inkijken en van de sfeer proeven met het videoverslag.

(Her)beleef de Trefdag:

Video door Steef Croes.

Bekijk alle foto’s hier.

Programma

9u30 welkom door Philip Roosen (voorzitter)

Een terugblik op 2024: bekijk het jaarverslag hier.

Bovenlokale cultuur en cultureel erfgoed in de Noordrand: een blik op de toekomst. Door Jo Sollie.

DSC_2056
DSC_2078
previous arrow
next arrow

 

10u30-11u30 keuze uit drie inspiratiesessies

Sessie 1 – Participatief programmeren

Door Pieter Pyck van 30CC in Leuven

Participatief programmeren als antwoord om nieuwe doelgroepen en perspectieven binnen te brengen in je (artistieke) werking.  Wat is participatief programmeren precies? Welke keuzes moet je maken? En hoe pak je het concreet aan? 30CC ontwikkelde een methodisch kader samen met Demos en andere partners.

Download de presentatie hier.

 

Sessie 2 – De erfgoedcel als belangrijke katalysator bij het behoud en beheer van cultureel erfgoed

Door Wouter Lammens van FARO

Hoe ziet het Vlaamse cultureel-erfgoedlandschap eruit en waar passen de erfgoedcellen precies in? Je maakt verder kennis met de ondersteuningsmogelijkheden die een erfgoedcel biedt op vlak van behoud en beheer van cultureel erfgoed. We illustreren die met praktische voorbeelden uit het werkveld. Tot slot bieden we de ruimte om op concrete vragen en suggesties te reageren.

Download de presentatie hier.

 

Sessie 3 – Waarom samenwerken voor cultuur? Concrete voorbeelden uit de praktijk

Door Annelien Van Damme van OP/TIL

Bovenlokale projecten cultuur realiseren geslaagde oplossing voor de noden in hun culturele veld. Hoe linken leggen vanuit cultuur met diverse culturele gemeenschappen, jongeren of cultureel erfgoed? We tonen je concrete voorbeelden.

Download de presentatie hier.

 

12u-13u keuze uit drie inspiratiesessies

Sessie 4  – UITPAS op school

Door Sofie Cloots (coördinator UITPAS Buggenhout) en Birgit Segal (coördinator UITPAS Dender)

Hoe motiveer je  gemeenten en scholen om UiTPAS op school te implementeren? Birgit Segal licht toe hoe dit praktisch gaat, wat de voordelen zijn en wat de scholenapplicatie inhoudt. Sofie Cloots deelt ervaringen over de succesvolle uitrol van UiTPAS in Buggenhout in september 2024. Alle lagere scholen in Buggenhout zijn inmiddels toegetreden tot UiTPAS

Download de presentatie hier.

 

Sessie 5 –  Samenwerken met jeugd: do’s en don’ts voor sterke verbindingen met andere beleidsdomeinen

Door Filip Stallaert van Bataljong

Intergemeentelijk samenwerken met jeugd: hoe bereik je zowel jeugdambtenaren als jongeren? Ontdek in deze pitch wat hen triggert, wat hun allergieën zijn en hoe je sterke verbindingen kunt leggen!

Download de presentatie hier.

 

Sessie 6 – Erfgoedpraktijk ‘Ons buurtverhaal’ en ‘Wij van de Wijk’

Door Annelies Tack en Linda Gils van Kempens Karakter en Janne Vandevoorde van Erfgoed Viersprong

Met ‘Ons Buurtverhaal’ wil Kempens Karakter in de verhalen duiken en op zoek gaan naar het erfgoed dat typisch is voor de buurt. Ze willen ontmoeting stimuleren en mensen verbinden. Ze streven hierbij naar een duurzame relatie tussen buurt en gemeente.

Met het project ‘Wij van de Wijk’ gaat Viersprong de uitdaging aan om met een participatieve erfgoedwerking als hefboom bij te dragen aan de sociale cohesie in wijken in een niet-stedelijke context.

Download de presentatie hier.

DSC_2298
DSC_2347
previous arrow
next arrow

 

Afsluiten deden we met een heerlijke lunch door Eetcafé De Factorij.

DSC_2369
DSC_2407
DSC_2394
previous arrow
next arrow

Foto’s door © Tine De Wilde