Eindelijk kunnen we fysiek samenkomen. IGS of regio Cultuur Noordrand is ondertussen anderhalf jaar geleden uit de starblokken geschoten.  

Wat heeft Cultuur Noordrand het voorbije jaar gedaan? Bovenlokaal en transversaal samenwerken, wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld? Wat kan Cultuur Noordrand voor jou betekenen als culturele veldwerker, medewerker jeugd, welzijn, onderwijs of een ander domein? Wat is de rol van de 5 werkgroepen die verbonden zijn aan de uitdagingen waar Cultuur Noordrand op inzet?  

Tijdens onze allereerste regio Trefdag Cultuur Noordrand zorgen wij voor veel inspiratie, duiding, workshops EN tijd om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Jij komt toch ook?  

Wanneer? Maandag 29 november van 9u30 tot 14u 

Waar? Firma, Schaarbeeklei 636, 1800 Vilvoorde 

 

Inschrijven

 

Programma:

9u ONTVANGST

9u30 DEEL 1 (plenair)

Welkom & toelichting Cultuur Noordrand door Philip Roosen (voorzitter)
Realisaties CN eerste werkjaar en voorstelling nieuwe veldtekening door Jo Sollie (coördinator)
Toelichting jaartraject Demos ‘Ruimte maken in 5 modules’ door An Van den Bergh
Inspiratievoorbeeld Cultuurregio Stuifzand door Kim Nevelsteen  

11u PAUZE (netwerkmoment) 

11u30 DEEL 2 (keuze uit 4 inspiratiemomenten, slechts 1 keuze mogelijk) 

Inspiratiemoment 1: Vindplaatsgericht werken met jongeren
Met jeugdcultuurwerker Femke Hintjens en praktijkvoorstel Uprising/Noise Gate (Vilvoorde)

Femke Hintjens kwam na haar studie orthopedagogie in de bijzondere jeugdzorg terecht, maar vond al snel haar plek bij kunstencentrum Moussem in Antwerpen. Daarna begon ze bij Den Eglantier te werken, het jeugdhuis in Berchem. Het jeugdhuis ligt in een superdiverse buurt, maar bereikte toen voornamelijk een groep jongeren uit de blanke middenklasse. Het was Femke haar taak om meer diverse achtergronden en subculturen te betrekken en ook tieners te bereiken. Ondertussen werkt ze al 11 jaar met jongeren en deelt ze op een enthousiaste manier graag haar ervaringen. Afsluiten doen we met een onderlinge uitwisseling over dit thema.  

Inspiratiemoment 2: Een ‘mobiel cultuurhuis’, wat kan dat zijn?
Met Mobiel Cultuurhuis Uitwijken en Amadeo Kollectif

Uitwijken is een mobiel cultuurhuis dat naar de wijken trekt. Daar brengen ze een divers cultuuraanbod dicht bij de bewoners. De openbare ruimte is hun speelveld en hun doelgroep is zeer ruim: in hun cultuurhuis is iedereen thuis. Uitwijken wil ook mensen bereiken die niet of weinig vertrouwd zijn met het reguliere cultuuraanbod. 

Amadeo Kollectif is een creatie atelier en is samengesteld uit artiesten, pedagogen en ambachtelijk vakmanschap. Het collectief wil dat iedereen zijn of haar verbeelding durft te gebruiken, want dankzij de verbeeldingskracht worden uitdagingen sneller herkend en opgelost. Verbeeldingskracht helpt bij sociale vaardigheden en het speelt een belangrijke rol in de geestelijke gezondheid. Amadeo Kollectif zet zich in voor de lokale gemeenschappen en werkt samen met scholen, cultuurhuizen, speelpleinen, buurthuizen …  

Aansluitend op beide praktijkvoorbeelden voorzien we tijd voor onderlinge uitwisseling. 

Inspiratiemoment 3: Hoe een bovenlokale meerwaarde creëren voor beeldende (amateur)kunstenaars?
Met Kunstwerkt

Kunstwerkt is er voor elke liefhebber van beeldende kunst. Maar vooral makers ervan. Ze inspireren in de vorm van grote en kleine kunstprojecten en ondersteunen het werk van beeldende (amateur)kunstenaars. Benieuwd wat Kunstwerkt kan betekenen voor de beeldende (amateur)kunstenaars uit onze regio? Schrijf je dan zeker in voor dit inspiratiemoment.   

Inspiratiemoment 4: Debat ‘Cultuurparticipatie als hefboom voor ontmoeting tussen verschillende culturele gemeenschappen’ (enkel voor beleidsmakers en leidinggevenden)
Gastspreker is Sarah Avci van Palhik Mana vzw.
Moderator is Philip Roosen (voorzitter).

Sarah Avci is een culturele ondernemer/ duizendpoot met heel wat ervaring rond intercultureel werken, vooral met maatschappelijk kwetsbare vrouwengroepen. In haar 25 jaar werkervaring heeft ze ook nog een pitstop van enkele jaren gedaan aks kabinetsmedewerker met als thema etnisch-culturele minderheden. Met haar eigen organisatie Palhik Mana vzw maakt ze gebruik van de methodiek van het Terugspeeltheater met als inzet bruggen te bouwen tussen maatschappelijk kwetsbare individuen en gemeenschappen met respect voor een meertalige context.  

13u  LUNCH  

 

Om alles veilig te laten verlopen maken wij voor dit evenement gebruik van het Covid Safe Ticket (CST).

 

Route en wegbeschrijving:

Trein tot station Buda

Route Buda-Firma

Bus 58 tot halte Diegemstraat

Route Diegemstraat-Firma

Naast het gebouw van Firma (Louis Brentastraat) is een parking en fietsenstalling voorzien.

plan parking firma