Navigatie infographicNavigatie auteursNavigatie workshopsNavigatie in de klasNavigatie paasvakantieNavigatie extra activiteitenNavigatie in de pers

 

Infographic

Download de bovenstaande infographic

Download de infographic in A4-formaat

 

Nog vragen? Aanspreekpunt: Judith Granville
judith.granville@cultuurnoordrand.be | 0476 60 84 44

Auteurs

Navigatie Nadia Babazia

Navigatie Wally De Doncker

Navigatie Jan De Kinder

Navigatie Sofie De Moor

Navigatie Luc Embrechts

Navigatie Reina Ollivier

Navigatie Marjolein Pottie

Navigatie Wout Schildermans

Navigatie Tom Schoonooghe

Navigatie Yasmine Versteele

 

Nadia Babazia

Portret Nadia Babazia

© Asakour

Nadia Babazia (1979) werd geboren in Antwerpen, groeide op in Wuustwezel en heeft wortels in Marrakech. Ze is antropologe en sociologe.

In 2022 bracht Nadia samen met illustratrice Laura Muls haar eerste kinderboek uit bij Studio Sesam. ‘De koffers van oma’ is een autobiografisch verhaal over de heimwee van haar moeder naar Marokko en de vele reizen om het gemis te verzachten. Als kind van een ouder met een migratieachtergrond gelooft Nadia dat het belangrijk is om stil te staan bij en/of in gesprek te gaan over de grote en kleine gevolgen van migratie voor mensen en hun families. “Ik wil verhalen schrijven over de wereld waarin onze kinderen opgroeien en woorden en beelden geven aan de gevoelens van volwassenen rondom hen.”

Nadia is ook al bijna 15 jaar diversiteits- en participatiemedewerker bij het Red Star Line Museum in Antwerpen.

 

Wally De Doncker

Portret Wally De Doncker

Wally De Doncker (1958) is schrijver van (bekroonde en vaak vertaalde) kinder- en jeugdboeken en was in het verleden leraar leesbevordering op de lagere school. Hij is de grondlegger van de taalleesmethode ‘Leesdraak’ en schrijft voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Verder was hij president van IBBY-Internationaal (2014-2018), een organisatie die wereldwijd de liefde voor het lezen wil doen groeien en ervoor ijvert om kwaliteitsvolle boeken toegankelijk te maken voor alle kinderen van de wereld.

 

Jan De Kinder

Portret Jan De Kinder

© Vicky Bogaert

Jan De Kinder (1964) schrijft, tekent en staat soms op een podium. Hij studeerde Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lucas te Brussel en volgde een opleiding Tekenkunst en Grafiek aan het SLAC. In 2002 debuteerde Jan met het prentenboek ‘Mathilde’ (Clavis). Sindsdien werd zijn werk in 17 talen vertaald.

In zijn tekeningen en verhalen gaat Jan op zoek naar directe vertelkracht, humor, sfeerschepping en het weergeven van emoties. Zijn lievelingskleur is rood, in alle mogelijke schakeringen. Naast tekenen en schrijven heeft Jan een passie voor circus, theater, straattheater en vertellen.

 

Sofie De Moor

Portret Sofie De Moor

© Cynthia van den Bossche

Sofie De Moor (1984) werd geboren in Lokeren en woont nu in Sinaai. Ze gaf jarenlang les, maar besloot uiteindelijk om van haar pen te leven. Nu schrijft ze voor iedereen die lezen wil. Zo bracht ze kinderboeken uit en is ze hoofdredacteur van de KLAPkrant, een magazine en website voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Daarnaast schrijft ze voor het magazine van Spierziekten Vlaanderen de rubriek ‘Het leven van Sofie’, over de impact van de ziekte van haar man, en werkt ze mee aan educatieve uitgaven. ‘Geen kinderen, wel drie kippen’ (Uitgeverij Horizon, 2022) is haar eerste boek voor volwassenen. Met dit non-fictieboek brengt ze een intiem en persoonlijk verhaal over wat het betekent om zonder kinderen door het leven te gaan.

Sofie houdt ervan kinderen én volwassenen warm te maken voor haar verhalen en voor literatuur in het algemeen. Dat doet ze op een gevoelige maar tegelijk ook humoristische manier. Ze geeft graag lezingen en workshops schrijven voor kinderen en volwassenen. Via haar lezingen wil ze het ‘schreesvirus’ –  gek zijn op schrijven en lezen – zo veel mogelijk doorgeven.

 

Luc Embrechts

Het eerste boek van Luc Embrechts(1964) verscheen in 2003. Sindsdien barst zijn hoofd zowat van de inspiratie. Hij vindt schrijven zo leuk dat we nog heel wat mogen verwachten: spannende en griezelige haar-recht-omhoog-verhalen, maar ook idiote en knettergekke slappelachverzinsels. In zijn vrije tijd houdt hij zich een beetje met van alles en nog wat bezig.

 

Reina Ollivier

Portret Reina Ollivier

Reina Ollivier (1956) studeerde Germaanse filologie en werkte als lerares Engels in het secundair onderwijs. Ze debuteerde in 1999 met ‘Wat jij niet weet’ (Uitgeverij Terra – Lannoo), de eerste van een drietal jongerenromans waarin gevoelens centraal staan. Tegenwoordig  publiceert ze vooral prentenboeken voor kleuters en leesboeken voor kinderen die in maar liefst 12 talen worden uitgegeven. Naast schrijven werkt Reina mee aan jeugdtijdschriften en beoordeelt ze buitenlandse manuscripten op hun geschiktheid voor vertaling naar het Nederlands.

Na een inspirerende ontmoeting met Dixie Dansercoer schreef Reina een zesdelige avonturenreeks over de klimaatopwarming gericht op tien tot twaalfjarigen. De boeken bevatten uniek beeldmateriaal van Dixie en op YouTube zijn er per boek zes korte filmpjes beschikbaar. Het hoofdpersonage is de twaalfjarige Emma Dewit. Voor de inhoud baseerde Reina zich gedeeltelijk op haar expedities met Dixie naar Spitsbergen en Antarctica. Op dit moment werkt ze samen met haar echtgenoot, Karel Claes, aan een informatieve serie over dieren voor kinderen vanaf vijf jaar. Er verschenen bij Clavis al vier boeken in deze reeks, waaronder ‘De allergrootste’ (2020) en ‘Lawaaimakers’ (2021).

Reina is een enthousiaste verteller en leest eigen verhalen voor op haar YouTube-kanaal ‘Reina Ollivier’.

 

Marjolein Pottie

Portret Marjolein Pottie

Marjolein Pottie (1970) groeide op tussen boeken. Ze studeerde Functionele Grafiek aan het Sint Lucasinstituut in Gent. In 1995 illustreerde ze haar eerste boek, ‘Traan’ (Standaard Uitgeverij) van Dirk Nielandt. Als prentenboekauteur debuteerde ze in 1997 met ‘Muu’ (De Eenhoorn) van Geert De Kockere.

Zeventien jaar lang werkte ze fulltime als illustrator van boeken en tijdschriften voor binnen- en buitenlandse uitgeverijen. Sinds kort werkt ze halftijds in een bibliotheek en ze blijft daarnaast illustreren.

In 1997 won Marjolein de Boekenpauw voor ‘Muu’, en in 1999 een Boekenwelp voor ‘Wie’. In 2012 werd ze winnaar in de Leesjury voor ‘Ridder Muis’ (De Eenhoorn). Diezelfde ridder speelt nu de hoofdrol in een populaire animatieserie op Ketnet.

Marjolein pint zich niet vast op één stijl of techniek. Voor elk boek begint een nieuwe zoektocht naar wat het beste past bij het verhaal. Dat kan ver uiteenlopen: acrylverf op zwart papier, collages met prachtige papiertjes en uitgesneden zwarte omtreklijnen, scraperboard, of zoekplaten vol details die ze inkleurt op de computer.

 

Wout Schildermans (Melvin)

Portret Wout Schildermans

© Kim Vreys

Melvin (1980) werd geboren als Wout Schildermans. Na vele jaren gewerkt te hebben als freelance illustrator en vormgever legt hij zich sinds 2014 volledig toe op boeken, zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Hij werkt met verschillende uitgeverijen zoals De Eenhoorn, Pelckmans, Het Geluidshuis enzovoort. Voor het Geluidshuis maakte hij twee boeken: ‘De Bokrokker’ (2016) en ‘Johanna en het Gravensteen’ (2019). Zijn boeken werden vertaald naar het Italiaans, Duits, Deens, Sloveens en sinds kort ook Arabisch. Een van de nieuwe boeken ‘De grote onderbroekenroof’ (Pelckmans), geschreven door Kim Crabeels, kom uit in het najaar. ‘De familie Blet tikt door!’ (2022) is het laatste boek en is een stripboek over een zotte familie die verslaafd is aan schermpjes. Samen met Stefan Boonen is Melvin medeoprichter van het kinderboekenfestival KABAAL. Soms tekent en schildert Melvin op muren of op doek met vrienden.

 

Tom Schoonooghe

Portret Tom Schoonooghe

© Johannes Vande Voorde

Tom Schoonooghe (1973) studeerde Illustratie aan de hogeschool Sint-Lucas in Antwerpen. Hij leert er het tekenvak van onder andere Anne Kurris, Michel van Beirendonck, Tom Schamp en Eddy Vermeulen. Het is op die manier dat zijn voorkeur voor speels, beweeglijk en kleurrijk illustratiewerk ontstaat.

Na zijn studies werd Tom één van de laureaten van de illustratiewedstrijd ‘Vlaamse Reuzen’. Boegbeeld Gregie De Maeyer moedigt hem op dat moment aan om kinderboeken te gaan maken. Van 2001 tot 2005 werkt Tom mee aan een tekenrubriek op Ketnet, genaamd ‘de Kniebelkluts’, met 2 tekenboeken als resultaat. In dit programma vertelt Tom live hoe je iets tekent. In 2004 richt hij samen met Britt van Marsenille en Antoon Offeciers de theatergroep ‘EiBakkerij’ op. Het trio brengt verhalen voor kinderen met stem, beeld en muziek. Zo maken ze onder meer de voorstellingen ‘Prinses zkt. Ridder’ en ‘Appartemensen’, die later ook in boekvorm verschijnen. In 2020 nam Tom samen met Sien Wynants de rol op van peter en meter voor de Jeugdboekenmaand met als thema ‘Wat is kunst?’. Verder maakte hij ook raamschilderingen voor verscheidene bibliotheken en culturele centra, waaronder de Factorij in Zaventem.

Intussen heeft Tom al heel wat kinderboeken gemaakt. Een aantal maakte hij op zijn eentje, maar vaak werkt hij samen met andere creatievelingen (bijvoorbeeld food-fotograaf Tony Leduc of auteurs als Dimitri Leue, Stefan Boonen, Brenda Froyen en Wim Opbrouck). Tom geeft ook graag lezingen met anderen; hij tekent dan terwijl de auteur vertelt.

 

Yasmine Versteele

Portret Yasmine Versteele

© Justine Demarey

Yasmine Versteele (1993) is een creatieveling met een passie voor woord en beeld. Het liefst vertelt ze verhalen zoekende naar impact en begrip voor mens en natuur. Ze wilt film en literatuur benutten om deze verhalen uit te drukken en mensen te inspireren en verbinden met elkaar en hun omgeving.

Als filmmaker experimenteerde ze reeds met het medium kortfilm. In ‘Belgian Blue’ vertelt ze het verhaal van een koe en haar kalf. In ‘Warre en de drie Wilgen’ ontdekt een jongen een magisch natuurwezentje (Willow) in zijn tuin. Haar werk vindt een oorsprong in de natuur en in de relatie van ons mensen tot dieren en planten. Ze zoekt naar manieren in beeld, tekst en verhalen om haar publiek, opnieuw, te verbinden met natuur en haar inwoners.

Ze publiceerde in 2023 twee kinderboeken bij Clavis Uitgeverij: ‘Willow & Warre laten alles lekker wild’ over hoe we de natuur het beste helpen door lekker niks te doen en haar te bewonderen, en ‘Willow & Warre bouwen een warm nest’ over hoe de natuur zich voorbereidt tijdens de herfst op de nakende winter. Binnenkort verschijnt een derde titel: ‘Willow & Jane brengen kleine Ava thuis’ over een jonge Jane Goodall en de uitdagingen die een kleine chimpansee treft in het tropische regenwoud.

 

Workshops

Navigatie Meewint

Navigatie Muzische Workshops

 

Meewint

www.meewint.be

Meewint Jeugdboekenmaand Noordrand 2023

De oprichter van Meewint is Hannes Goffin. Hij noemt zichzelf artiest en kunstenaar, maar zeker niet het type dat ergens weggedoken in een atelier zit. Hij focust op het samen spelen, creëren en connecteren.

De missie van Meewint is het ondersteunen van individuen en diverse groepen met kunst. Want kunst heeft een vaak ongekende agogische meerwaarde: beweging, mime, improvisatie, creatie en interactie brengen een gedeelde rust en ontspanning. Iedereen komt los van zijn gedachtestroom, zijn dagelijkse besognes en zijn achtergrond. Er komt ruimte voor een open en onbevangen blik naar binnen, naar de ander en de omgeving.

Tijdens de Jeugdboekenmaand verzorgt Meewint de workshops improvisatie, waarbij de leerlingen worden ondergedompeld in een ‘vertrouwensbad’ en de beginselen van improvisatietheater leren: spelen en loslaten. Op die manier ontstaat er een veilige ruimte om samen in te experimenteren met verbale en non-verbale expresse. Begrippen als rollenspel, status, stem, emoties, omgeving en natuurlijk personages komen al spelend actief aan bod. Hij werkt ervaringsgericht met een muzische grondhouding vanuit speelsheid en creativiteit.

 

Muzische Workshops

www.muzischeworkshops.be

Muzische Workshops Jeugdboekenmaand Noordrand 2023

Muzische Workshops specialiseert zich in kunst- en cultuureducatieve activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen. Je kan bij hen terecht voor workshops, vormingen en voorstellingen in het onderwijs, in de vrije tijd en in de werksfeer. Ze streven naar een duurzame toekomst voor mens, maatschappij en planeet. Kunst en cultuur zijn hun middel om bewustzijn, expressie en reflectie te stimuleren en zo aan die toekomst bij te dragen.

Tijdens de Jeugdboekenmaand verzorgt Muzische Workshops twee workshops: theater en zang.

Bij de workshop theater gaat een docent aan de slag met het thema van Jeugdboekenmaand 2024: ‘sport en spel’. Theater is exploreren en communiceren. In deze theaterworkshop wordt de thematiek uitgediept en ontdekken de leerlingen al spelend nieuwe perspectieven om zich zowel lichamelijk als talig uit te drukken.

Bij de workshop zang ligt de nadruk op plezier en samenzang. De leerlingen ontdekken leuke manieren om samen te zingen. Er is oog voor de basistechniek, de juiste houding en een goede ademhaling. Samen exploreren ze de mogelijkheden van hun stem en uiten hun gevoelens op een creatieve en constructieve manier op basis van Nederlandstalige muziek.

 

In de klas

Spelfiches

Ga je als leerkracht met je klas naar een auteurslezing en wil je hen op een leuke manier voorbereiden op de ontmoeting met de auteur? Dan ben je op de juiste plek! Wij hebben kant-en-klaar materiaal om mee aan te slag te gaan.

Samen met de projectgroep van bibliotheken ontwikkelden we een ganzenbord voor Jeugdboekenmaand Noordrand. Met dit spel komen leerlingen op een speelse manier in aanraking met (het werk van) de auteur.

Hoe werkt het? Heel simpel! Net zoals een gewoon ganzenbord. Het enige wat je nodig hebt is een dobbelsteen en een pion per speler (dat kan bijvoorbeeld ook een gom, slijper of een inktbuisje zijn). Het ganzenbord kan je hieronder downloaden in A3-formaat of A4-formaat om aan elkaar te plakken.

Ganzenbord Jeugdboekenmaand Noordrand A3
Ganzenbord Jeugdboekenmaand Noordrand A4

Per auteur zijn er vragenkaartjes en een antwoordenfiche die je hieronder kan downloaden.

Kom je op een groen vakje? Trek dan een groene boekenvraag.
Kom je op een rood vakje? Trek dan een rode auteursvraag.
Kom je op een geel actievakje? Lees wat er op het actievakje staat. Je zal wat stappen voor- of achteruit moeten zetten op het bord.

Je speelt het spel met de kaarten van de auteur die je zal bezoeken, maar je kan natuurlijk ook spelletjes spelen met de kaarten van de andere auteurs. Misschien heb je wel een boek in de klas van één van de andere auteurs waar de leerlingen benieuwd naar zijn?

Kent je klas nog niets over de auteur? Geen zorgen! Er is absoluut geen voorkennis vereist en de boeken van de auteur moeten ook niet aanwezig zijn. De leerlingen gebruiken hun fantasie om de doe-opdrachten uit te voeren en gokken erop los bij de meerkeuzevragen. De antwoordenfiche biedt niet enkel het juiste antwoord, maar nodigt ook uit om na het spel verder in gesprek te gaan over bepaalde onderwerpen en in de boeken te duiken voor wie geprikkeld wordt.

Download hier de spelfiches per auteur:

Nadia Babazia

Vragenkaartjes Jeugdboekenmaand Noordrand – Nadia Babazia

Antwoordenfiche Jeugdboekenmaand Noordrand – Nadia Babazia

Wally De Doncker

Vragenkaartjes Jeugdboekenmaand Noordrand – Wally De Doncker

Antwoordenfiche Jeugdboekenmaand Noordrand – Wally De Doncker

Jan De Kinder

Vragenkaartjes Jeugdboekenmaand Noordrand – Jan De Kinder

Antwoordenfiche Jeugdboekenmaand Noordrand – Jan De Kinder

Sofie De Moor

Vragenkaartjes Jeugdboekenmaand Noordrand – Sofie De Moor

Antwoordenfiche Jeugdboekenmaand Noordrand – Sofie De Moor

Luc Embrechts

Vragenkaartjes Jeugdboekenmaand Noordrand – Luc Embrechts

Antwoordenfiche Jeugdboekenmaand Noordrand – Luc Embrechts

Reina Ollivier

Vragenkaartjes Jeugdboekenmaand Noordrand – Reina Ollivier

Antwoordenfiche Jeugdboekenmaand Noordrand – Reina Ollivier

Marjolein Pottie

Vragenkaartjes Jeugdboekenmaand Noordrand – Marjolein Pottie

Antwoordenfiche Jeugdboekenmaand Noordrand – Marjolein Pottie

Melvin (Wout Schildermans)

Vragenkaartjes Jeugdboekenmaand Noordrand – Wout Schildermans (Melvin)

Antwoordenfiche Jeugdboekenmaand Noordrand – Wout Schildermans (Melvin)

Tom Schoonooghe

Vragenkaartjes Jeugdboekenmaand Noordrand – Tom Schoonooghe

Antwoordenfiche Jeugdboekenmaand Noordrand – Tom Schoonooghe

Yasmine Versteele

Vragenkaartjes Jeugdboekenmaand Noordrand – Yasmine Versteele

Antwoordenfiche Jeugdboekenmaand Noordrand – Yasmine Versteele

 

Boekenzoeker

www.boekenzoeker.be

Boekenzoeker geeft kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar boekentips op maat en wil hen zo verleiden tot lezen. Boekenzoeker laat hen boeken vinden die hen aanspreken, maar doet hen ook genres en titels ontdekken waarmee ze minder of niet vertrouwd zijn. Op basis van categorieën en thema’s die hen interesseren, worden er boeken getipt.

Meer weten? Er zijn verschillende Webinars voor ouders en leerkrachten doorheen het jaar over de boekenzoeker.

 

Paasvakantie

Wij stelden een aanbod samen van talige workshops dat we voorlegden aan gemeenten om aan te bieden in de paasvakantie op hun speelpleinwerking.

Hieronder vind je een overzicht van de activiteiten die in de paasvakantie plaatsvinden in onze regio.

Benieuwd naar het aanbod dat we samenstelden? Stuur een mailtje naar judith.granville@cultuurnoordrand.be.

 

02/04: Bibbezoek in de bibliotheek van Opwijk
voor het sportkamp in Opwijk

04/04: Workshop VR360 door TRILL rond een jeugdboek
voor het sportkamp in Opwijk

03/04: Workshop Non Verbaal Theater in de bib van Wemmel
gegeven door Villa Basta

10/04: Workshop Non Verbaal Theater in de bib van Wemmel
gegeven door Villa Basta

 

Extra activiteiten

De bibliotheken organiseren ook eigen activiteiten in de vrije tijd i.k.v. de Jeugdboekenmaand waar kinderen buiten de schooltijden aan kunnen deelnemen.

06/03: Grimbergen – Spelletjesnamiddag
06/03: Zaventem – Spelletjestafels
09/03: Meise – Voorleesuurtje in thema ‘Sport en Spel’
13/03: Grimbergen – Workshop stickers maken
13/03: Opwijk – Leesfoor voor kleuters
13/03: Zaventem – Spelletjestafels
16/03:
 Wemmel – Voorleesmoment met taalactieve speeltafels
20/03: Merchtem – Sport en Spelnamiddag (14u-16u30)
20/03: Zaventem – Spelletjestafels
23/03: Grimbergen – Workshop striptekenen
23/03: Meise – Voorleesuurtje in thema ‘Sport en Spel’
23/03: Merchtem – Voorleesuurtje rond het thema ‘Sport en Spel’ (10u30-11u30)
27/03: Londerzeel – Voorleesbus
27/03: Opwijk – Leesfoor voor kleuters
27/03: Zaventem – Spelletjestafels

Tijdens de Jeugdboekenmaand is er een tentoonstelling in het thema ‘sport & spel’ in de bibliotheek van Opwijk. De kunstwerkjes van de leerlingen van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten zijn gedurende de openingsuren van de bibliotheek doorlopend te bezichtigen. Vrije toegang.

Vanaf 1 maart tot het einde van de paasvakantie kan je in de bib van Meise een Bibsterquiz (8+) of een Beebotspel (4+) komen spelen en in de bib van Kapelle-op-den-Bos een iPadquiz (8+) of andere toffe spelletjes (3+) tijdens de openingsuren van de bibs.

In de bib van Zaventem (Bib De Factorij Zaventem & Bibfiliaal Sterrebeek) kan je in de maand maart een leuke Vos & Haas speurtocht doen en zo een Vos & Haas pretpakket winnen. Aan de Jeugdboekenmaand themastand vind je het spelboekje en een potlood.

In de pers

22/02: reportage Ring TV – bibliotheek Londerzeel
20/03: reportage Ring TV – bibliotheek Steenokkerzeel
03/04: reportage Ring TV – bibliotheek Wemmel

 

Projectgroep bibliotheken

Charlotte Verheyen en Kato Demesmaeker (bibliotheek Asse) – Ine Muys (bibliotheek Grimbergen) – Naomi Leunis (bibliotheek Kampenhout) – Marjolein Pottie (bibliotheek Meise) – Hilde Van den Eede (bibliotheek Merchtem) – Gerda Allaerts en Kristien Callaert (bibliotheek Opwijk) – Machteld Lintermans, Anouchka De Jonge en Petra Verhelst (bibliotheek Vilvoorde) – Isabelle De Vestele (bibliotheek Wemmel)

Met steun van

Logo's-Cultuur-Noordrand-Literatuur-Vlaanderen-Provincie-Vlaams-Brabant

In samenwerking met

Logo-Jeugdboekenmaand-Iedereen-Leest

Partners