Navigatie infographicNavigatie auteursNavigatie workshopsNavigatie in de klasNavigatie in de vrije tijd

Infographic

Download de infographic

Auteurs

Navigatie Anna Borodikhina

Navigatie Asma Ould Aissa

Navigatie Jan De Kinder

Navigatie Marjolein Pottie

Navigatie Reina Ollivier

Navigatie Stefan Boonen

Navigatie Sofie De Moor

Navigatie Wally De Doncker

Navigatie Zarissa Windzak

 

Portret Anna Borodikhina polaroid

Anna Borodikhina (1996) is een spoken word performance artieste en theatermaker. Met haar persoonlijke en maatschappijkritische teksten wil Anna de mensen laten luisteren naar wat niet wordt gehoord. Haar poëzie brengt haar al 7 jaar lang naar podia in België en Nederland.

Als jongere won ze bij Kunstbende prijzen met haar poëzie en werd ze schooldichter. In 2018 won ze de wedstrijd Violencia met haar gedichten en muziek. Datzelfde jaar werd ze door VRT NXT gevraagd als inspirerende spreker. In 2021 won ze de Bijou prijs met haar spoken word theaterstuk.

Deze creatieve duizendpoot geeft ook workshops creatief schrijven en slam poetry aan o.a. VRT, Stad Antwerpen, MOB, Trill en Creatief Schrijven. Je kan haar gedichten terugvinden in de boeken ‘De ontdekking van de poëzie’, ‘het Pslamenboek’ en ‘Met heldere verf en verlangen’ van het Poëziecentrum. Ze is ook lid van het schrijverscollectief ‘Hyster-X’.

Anna heeft Psychologie gestudeerd in haar Bachelor aan de VUB en volgt momenteel de Master in de Seksuologie aan de KUL. In haar workshops en teksten laat ze zich soms ook inspireren door haar studies. Zo geeft ze bijvoorbeeld ook workshops helende poëzieworkshops en workshops erotische kortverhalen schrijven.

Portret Asma Ould Aissa polaroid

© Tom van Steenkiste

Asma Ould Aissa (1981) werd in Borgerhout geboren als dochter van Marokkaanse ouders, en groeide met haar zeven zussen en twee broers op in Berchem. In 2015 debuteerde ze als kinderboekenschrijfster met het boek ‘Safia en de droombellen’ (Studio Sesam). Asma’s teksten zijn geschreven met veel gevoel voor culturele sensitiviteit. Haar opiniestuk ‘Kinderliteratuur is doordesemd van witte personages’ in Knack (2015) werd door het programma ‘De Taalstaat’ van de Nederlandse zender Radio 1 uitgeroepen tot ‘Betoog van de week’.

Portret Jan De Kinder polaroid

© Vicky Bogaert

Jan De Kinder (1964) schrijft, tekent en staat soms op een podium. Hij studeerde Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lucas te Brussel en volgde een opleiding Tekenkunst en Grafiek aan het SLAC. In 2002 debuteerde Jan met het prentenboek ‘Mathilde’ (Clavis). Sindsdien werd zijn werk in 17 talen vertaald.

In zijn tekeningen en verhalen gaat Jan op zoek naar directe vertelkracht, humor, sfeerschepping en het weergeven van emoties. Zijn lievelingskleur is rood, in alle mogelijke schakeringen. Naast tekenen en schrijven heeft Jan een passie voor circus, theater, straattheater en vertellen.

Portret Marjolein Pottie polaroid

Marjolein Pottie (1970) groeide op tussen boeken. Ze studeerde Functionele Grafiek aan het Sint Lucasinstituut in Gent. In 1995 illustreerde ze haar eerste boek, ‘Traan’ (Standaard Uitgeverij) van Dirk Nielandt. Als prentenboekauteur debuteerde ze in 1997 met ‘Muu’ (De Eenhoorn) van Geert De Kockere.

Zeventien jaar lang werkte ze fulltime als illustrator van boeken en tijdschriften voor binnen- en buitenlandse uitgeverijen. Sinds kort werkt ze halftijds in een bibliotheek en ze blijft daarnaast illustreren.

In 1997 won Marjolein de Boekenpauw voor ‘Muu’, en in 1999 een Boekenwelp voor ‘Wie’. In 2012 werd ze winnaar in de Leesjury voor ‘Ridder Muis’ (De Eenhoorn). Diezelfde ridder speelt nu de hoofdrol in een populaire animatieserie op Ketnet.

Marjolein pint zich niet vast op één stijl of techniek. Voor elk boek begint een nieuwe zoektocht naar wat het beste past bij het verhaal. Dat kan ver uiteenlopen: acrylverf op zwart papier, collages met prachtige papiertjes en uitgesneden zwarte omtreklijnen, scraperboard, of zoekplaten vol details die ze inkleurt op de computer.

Portret Reina Ollivier polaroid

Reina Ollivier (1956) studeerde Germaanse filologie en werkte als lerares Engels in het secundair onderwijs. Ze debuteerde in 1999 met ‘Wat jij niet weet’ (Uitgeverij Terra – Lannoo), de eerste van een drietal jongerenromans waarin gevoelens centraal staan. Tegenwoordig  publiceert ze vooral prentenboeken voor kleuters en leesboeken voor kinderen die in maar liefst 12 talen worden uitgegeven. Naast schrijven werkt Reina mee aan jeugdtijdschriften en beoordeelt ze buitenlandse manuscripten op hun geschiktheid voor vertaling naar het Nederlands.

Na een inspirerende ontmoeting met Dixie Dansercoer schreef Reina een zesdelige avonturenreeks over de klimaatopwarming gericht op tien tot twaalfjarigen. De boeken bevatten uniek beeldmateriaal van Dixie en op YouTube zijn er per boek zes korte filmpjes beschikbaar. Het hoofdpersonage is de twaalfjarige Emma Dewit. Voor de inhoud baseerde Reina zich gedeeltelijk op haar expedities met Dixie naar Spitsbergen en Antarctica. Op dit moment werkt ze samen met haar echtgenoot, Karel Claes, aan een informatieve serie over dieren voor kinderen vanaf vijf jaar. Er verschenen bij Clavis al vier boeken in deze reeks, waaronder ‘De allergrootste’ (2020) en ‘Lawaaimakers’ (2021).

Reina is een enthousiaste verteller en leest eigen verhalen voor op haar YouTube-kanaal ‘Reina Ollivier’.

Portret Stefan Boonen polaroid

© Christophe De Muynck

Stefan Boonen (1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver. Hij schrijft prentenboeken, graphic novels, romans en boeken voor beginnende lezers. Zijn werk werd bekroond, vertaald en bewerkt voor theater. Stefan is vaak te gast in bibliotheken, culturele centra en scholen. Stefan debuteerde in het jaar 2000, ondertussen staan er meer dan 100 titels op zijn naam. De ene keer gaat het over een opa die gaat fietsen met zijn kleinkinderen (Met opa op de fiets, Clavis 2004) of over een leeuw (Maar de leeuw was er niet.) Heel bijzonder zijn de graphic novels die hij maakt samen met illustrator Melvin, denk maar aan het spannende Mammoet (De Eenhoorn, 2016) of het vrolijke Hier waakt oma (De Eenhoorn, 2016). Stefan schrijft ook romans voor kinderen, bekende titels zijn De Vindeling van Wammerswald (Manteau 2012) of Lowie (Pelckmans 2022).  Stefan gelooft in de kracht van verhalen, verbeelding en taal. Hij vindt dat woorden kunnen verbinden en dat je in verhalen kan reizen.

Portret Sofie De Moor polaroid

© Cynthia van den Bossche

Sofie De Moor (1984) werd geboren in Lokeren en woont nu in Sinaai. Ze gaf jarenlang les, maar besloot uiteindelijk om van haar pen te leven. Nu schrijft ze voor iedereen die lezen wil. Zo bracht ze kinderboeken uit en is ze hoofdredacteur van de KLAPkrant, een magazine en website voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Daarnaast schrijft ze voor het magazine van Spierziekten Vlaanderen de rubriek ‘Het leven van Sofie’, over de impact van de ziekte van haar man, en werkt ze mee aan educatieve uitgaven. ‘Geen kinderen, wel drie kippen’ (Uitgeverij Horizon, 2022) is haar eerste boek voor volwassenen. Met dit non-fictieboek brengt ze een intiem en persoonlijk verhaal over wat het betekent om zonder kinderen door het leven te gaan.

Sofie houdt ervan kinderen én volwassenen warm te maken voor haar verhalen en voor literatuur in het algemeen. Dat doet ze op een gevoelige maar tegelijk ook humoristische manier. Ze geeft graag lezingen en workshops schrijven voor kinderen en volwassenen. Via haar lezingen wil ze het ‘schreesvirus’ –  gek zijn op schrijven en lezen – zo veel mogelijk doorgeven.

Portret Wally De Doncker polaroid

Wally De Doncker (1958) is schrijver van (bekroonde en vaak vertaalde) kinder- en jeugdboeken en was in het verleden leraar leesbevordering op de lagere school. Hij is de grondlegger van de taalleesmethode ‘Leesdraak’ en schrijft voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Verder was hij president van IBBY-Internationaal (2014-2018), een organisatie die wereldwijd de liefde voor het lezen wil doen groeien en ervoor ijvert om kwaliteitsvolle boeken toegankelijk te maken voor alle kinderen van de wereld.

Portret Zarissa Windzak polaroid

© Arno Briers

Zarissa Windzak (1987) is schrijver, communicatiemedewerker en kinderboekhandelaar. Dat ze verzot is op kinderboeken is nog zacht uitgedrukt. In 2021 debuteerde ze als auteur met haar prentenboek ‘Liever niet’, waarin ze het belang van toestemming en het aangeven van grenzen aan de kaak stelt. Naast een prentenverhaal bevat het boek ook een  informatieve luik, waarbij kinderen én opvoeders samen hun web van vijf vertrouwenspersonen kunnen kiezen. In juni 2023 komt haar tweede boek ‘Sssst! Dat mag je niet zeggen’ uit, dat ze in samen schreef met Eva Dierickx en Kato Luyckx.

 

Workshops

Navigatie Meewint

Navigatie Musée Muys

Navigatie Muzische Workshops

 

Meewint

www.meewint.be

Meewint foto's

De oprichter van Meewint is Hannes Goffin. Hij noemt zichzelf artiest en kunstenaar, maar zeker niet het type dat ergens weggedoken in een atelier zit. Hij focust op het samen spelen, creëren en connecteren.

De missie van Meewint is het ondersteunen van individuen en diverse groepen met kunst. Want kunst heeft een vaak ongekende agogische meerwaarde: beweging, mime, improvisatie, creatie en interactie brengen een gedeelde rust en ontspanning. Iedereen komt los van zijn gedachtestroom, zijn dagelijkse besognes en zijn achtergrond. Er komt ruimte voor een open en onbevangen blik naar binnen, naar de ander en de omgeving.

Tijdens de Jeugdboekenmaand verzorgt Meewint de workshop improvisatie, waarbij de leerlingen worden ondergedompeld in een ‘vertrouwensbad’ en de beginselen van improvisatietheater leren: spelen en loslaten. Op die manier ontstaat er een veilige ruimte om samen in te experimenteren met verbale en non-verbale expresse. Begrippen als rollenspel, status, stem, emoties, omgeving en natuurlijk personages komen al spelend actief aan bod. Hij werkt ervaringsgericht met een muzische grondhouding vanuit speelsheid en creativiteit.

 

Musée Muys

www.museemuys.be

Musée Muys foto's

Ine Muys is verhaalcoach bij Musée Muys. Musée Muys maakt kinderen en families warm voor verhaalplezier door te duiken in kinderboeken, illustraties te onderzoeken en te puzzelen met taal.

Ine specialiseerde zich in kinderliteratuur aan de universiteiten van Antwerpen en Tilburg, ontmoette als bibliotheekmedewerker honderden lezers en coördineerde leesclubs & leesplezier op school en studeerde met grote onderscheiding af als Leescoach bij Odisee & Arteveldehogeschool.

Tijdens de Jeugdboekenmaand verzorgt Musée Muys de workshop ‘Het Raritijdenkabinet’.

In het Raritijdenkabinet gaan de leerlingen op een proefondervindelijke manier aan de slag met beeld, taal en het concept tijd. Via een doorschuifsysteem houden ze in groepjes halt aan verschillende tafels die elk gebaseerd zijn op een ander kinderboek. De leerlingen vertrekken vanuit hun eigen ervaring en gebruiken vooraf geselecteerde voorwerpen en materialen om met hun handen tijd te onderzoeken en te maken.

 

Muzische Workshops

www.muzischeworkshops.be

Muzische Workshops foto's

Muzische Workshops specialiseert zich in kunst- en cultuureducatieve activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen. Je kan bij hen terecht voor workshops, vormingen en voorstellingen in het onderwijs, in de vrije tijd en in de werksfeer. Ze streven naar een duurzame toekomst voor mens, maatschappij en planeet. Kunst en cultuur zijn hun middel om bewustzijn, expressie en reflectie te stimuleren en zo aan die toekomst bij te dragen.

Tijdens de Jeugdboekenmaand verzorgt Muzische Workshops de workshop impropoëzie.

Tijdens deze workshop gaan de leerlingen op een eigentijdse manier aan de slag met woorden en dichten. Er wordt niet vertrokken aan een tafel met een pen in de hand, maar vanuit actieve en beweeglijke improvisatie oefeningen. Ter plekke verzinnen ze kleurrijke gedichten, ontdekken ze de kracht van vindingrijke metaforen en krijgen ze de kans om zelf woorden uit te vinden. Om het creatief woordenspel kracht bij te zetten, is er tijdens de workshop ook aandacht voor intonatie, ritme, lichaamstaal, energie, volume, … Een echte taalworkshop met spreken en rijmen als basis.

 

In de klas

Vlaggetjes

Voordat de leerlingen komen luisteren, lezen en beleven, kunnen ze het thema ‘tijd’ alvast verkennen in de klas. Alle leerlingen krijgen een vlaggetje waarop ze hun favoriete herinnering of droom voor de toekomst mogen tekenen. De versierde vlaggetjes worden vervolgens meegebracht naar de auteurslezing en bezorgd aan een bibliotheekmedewerker die deze aan een slinger bevestigt om op de hangen in de bibliotheek. Daar kunnen de leerlingen anderen inspireren met hun illustraties en natuurlijk ook hun eigen vlaggetje komen bewonderen.

De blanco vlaggetjes worden in januari bezorgd aan de deelnemende scholen via de bibliotheekmedewerkers.

 

Introductiefilmpjes

Maak kennis met de auteurs!

Binnenkort verschijnen hier filmpjes over de auteurs die je in de klas kan tonen ter voorbereiding van de auteurslezing.

 

Boekenzoeker

www.boekenzoeker.be

Boekenzoeker geeft kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar boekentips op maat en wil hen zo verleiden tot lezen. Boekenzoeker laat hen boeken vinden die hen aanspreken, maar doet hen ook genres en titels ontdekken waarmee ze minder of niet vertrouwd zijn. Op basis van categorieën en thema’s die hen interesseren, worden er boeken getipt.

Meer weten? Er zijn verschillende Webinars voor ouders en leerkrachten doorheen het jaar over de boekenzoeker.

 

Extra activiteiten

De 13 bibliotheken uit onze regio organiseren ook activiteiten in de vrije tijd i.k.v. de Jeugdboekenmaand waar kinderen van verschillende leeftijden aan kunnen deelnemen.

Binnenkort verschijnt hier een overzicht van de activiteiten.

 

Projectgroep bibliotheken

Charlotte Verheyen en Kato Demesmaeker (bibliotheek Asse) – An Joseph (bibliotheek Grimbergen) – Naomi Leunis (bibliotheek Kampenhout) – Marjolein Pottie (bibliotheek Meise) – Nancy Jacquemijn (bibliotheek Merchtem) – Gerda Allaerts en Kristien Callaert (bibliotheek Opwijk) – Anouchka De Jonge (bibliotheek Vilvoorde) – Isabelle De Vestele (bibliotheek Wemmel)

Nog vragen over Jeugdboekenmaand Noordrand?
Aanspreekpunt Cultuur Noordrand: Judith Granville
judith.granville@cultuurnoordrand.be | 0476 60 84 44

 

In samenwerking met

Jeugdboekenmaand Iedereen Leest

Partners

Logo's Regiobib Noordrand, Meewint, Musée Muys, Muzische Workshops