Oude buren of nieuwe buren, zij zijn trekvogels… Trekvogels verlaten hun nest. Windkracht en windrichting bepalen hun route. Turbulentie brengt hen uit balans. Maar ze landen op een veilige bestemming.

‘Trekvogels’ is een project van Nick Isella, stafmedewerker jongerenwerking en publieksbemiddeling in CC Strombeek. Het wordt een vierdelige documentairereeks waarin we kennismaken met vier allochtone buurtbewoners uit Strombeek. De hoofdpersonages komen uit verschillende uithoeken in de wereld, met elk hun eigen taal, cultuur en leefwereld. Wat hen onafscheidelijk verbindt: de hoop op een betere toekomst in België. En die vinden ze ook. Ze weten een positieve wending te geven aan hun nieuwe leven in de gemeente. Nu zetten zij hun eigen talenten in voor een leefbare buurt en een duurzame samenleving.

De documentairereeks brengt niet enkel een verhaal van positieve integratie, maar ook van sociale cohesie en gemeenschapsvorming. Etnisch culturele minderheden komen vaak negatief in beeld en dat vergroot de afstand met de autochtone bevolking. Positieve beeldvorming kan een deur openen voor meer ontmoeting en onderlinge spontane contacten. Buren die elkaar herkennen zullen elkaar ook sneller groeten en een praatje slaan. Ze leren elkaars leefwereld en interesses kennen en uit deze contacten kunnen nieuwe initiatieven ontstaan. Wanneer mensen zich immers goed voelen in hun buurt, zullen zij er meer in investeren.

Tijdens de premièrevoorstelling in het cultureel centrum zal naast de film ook muziek gebruikt worden als universele taal om buren te verbinden a.d.h.v. enkele muzikale intermezzo’s gebracht door het orkest van de muziekacademie.

Interesse om dit project te steunen? Dat kan op de website van Growfunding.

Lees het interview met Nick Isella