Onder de impuls van een wereldwijd gevierde Piano Day op de 88ste dag van het jaar (in 2016 in het leven geroepen door Nils Frahm) wilden we in de Noordrand van Brussel vormgeven aan een uitdeinend, laagdrempelig en broeierig pianofestival: PianoDays 2020. Culturele en niet-culturele partners uit 10 verschillende gemeenten uit de Noordrand (Steenokkerzeel, Machelen, Zaventem, Vilvoorde, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Meise, Wemmel, Merchtem en Opwijk) werkten mee aan het project. De nodige expertise haalden we bij twee culturele partners van buiten de regio (Koor & Stem en MATRIX). Drie commerciële partners (Sheraton Brussels Airport, Brussels Airport Company en 123 Piano) zetten mee hun schouders onder Piano Days 2020. CC Strombeek coördineerde het project.

Muzikale en literaire fietsroute op 1 maart

Als start werden op zondag 1 maart in samenwerking met de Fietsersbond verschillende fietsroutes uitgewerkt langs bijzonder plekken waar het publiek intieme pianoconcertjes kon meemaken. De piano werd losgekoppeld van het traditionele podium, repertoire of verwachtingspatroon.

Traject DKO – MATRIX (+ pianomarathon)

MATRIX (Centrum voor Nieuw Muziek in Leuven) presenteerde tijdens de Belgian Music Days in Mons (maart 2020) een nieuwe bundel met een selectie uit de Belgische hedendaagse pianoliteratuur voor het Deeltijds Kunstonderwijs. Voor PianoDays 2020 gingen leraars en leerlingen aan de slag met deze pianobundel onder begeleiding van de docenten van MATRIX. Pedagogische tips en tricks konden gedeeld worden, leraars konden discussiëren over eigen ervaringen en via vraag en antwoord kan een motiverende dynamiek ontstaan om nieuwe wegen in te slaan met Belgische hedendaagse pianoliteratuur in het DKO. De deelname aan een pianomarathon in de luchthaven voor een publiek van passanten kon door de corona pandemie helaas niet doorgaan.

Logo MATRIX

Reguliere werking

Verschillende cultuur- en gemeenschapscentra programmeerden concerten met piano in maart 2020 binnen hun reguliere werking. De bibliotheek van Kapelle-op-den-Bos organiseerde een multimediale workshop.

Corona & Traject scholen – Koor&Stem (+ pop-up)

Door de corona pandemie wordt het traject met Koor & Stem verschoven naar voorjaar 2021 (PianoDays 2021).

Koor&Stem stapt naar de meest kwetsbare lagere scholen met de grootste mix van culturen in de regio. De kinderen van de derde graad van het lager onderwijs krijgen een divers en rijk repertoire van liedjes aangeleerd, ze leren openstaan voor muziek uit andere tijden en culturen en leren samenwerken aan een project. Er was een toonmoment voorzien in de eigen buurt en deelname aan een pop-up koor in de luchthaven. Wegens corona werden beide initiatieven vervangen door een corona-proof activiteit.

Koor & Stem logo

Meer weten? Neem contact op met jo.sollie@cultuurnoordrand.be 

Met de steun van de Vlaamse Overheid